woensdag, 4. november 2009 - 18:56

Zonnestudio's zetten onjuist beeld over zonnebanken recht

Amsterdam

De branchevereniging van zonnestudio's in Nederland, Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), onderneemt woensdag 4 november met een landelijke advertentiecampagne actie tegen de terugloop in het bezoek aan zonnestudio's die deze zomer is ontstaan door misleidende en onjuiste berichtgeving over de risico's van zonnebanken. Voor zonnebanken gelden veilige Europese normen.

In juli meldden kranten en radio- en TV-rubrieken dat zonnebanken zijn te vergelijken met onder meer arsenicum en mosterdgas. Dit heeft veel consumenten op het verkeerde been gezet. Wat werkelijk gebeurde, is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonnebanken plaatste in dezelfde risicocategorie voor kanker als de genoemde stoffen. In die categorie staan ook de zon buiten en producten als bier en rode wijn.

In een paginagrote advertentie in landelijke ochtendkranten wijzen nu ruim 200 professioneel werkende zonnestudio's die zijn aangesloten bij SVZ, nog eens op de geldende Europese normen voor zonnebanken. Deze zijn opgesteld door een wetenschappelijke commissie van de Europese Unie en worden in Nederland gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Ze houden onder meer in dat jongeren onder 18 jaar niet op de zonnebank mogen vanwege hun nog gevoelige huid.

Zonnestudio's moeten goed adviseren en met een huidanalyse bepalen welke zonnekuur voor iemand geschikt is. Belangrijkste is echter dat zonnebanken tegenwoordig niet meer licht (UV-straling) mogen afgeven dan de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee.
Categorie:
Tag(s):