donderdag, 10. september 2009 - 19:03

Zorgen over sluiten verzorgingshuis

Groningen

Enkele weken geleden maakte zorginstelling De Borg bekend dat zij het verzorgingshuis de Neboflat aan de Paterwoldseweg begin 2011 zal sluiten. Bewoners van deze flat zijn gedwongen te verhuizen naar een ander verzorgingshuis. De SP-fractie wil van het college van Burgemeester en Wethouders weten wat de gevolgen zijn voor de ouderen in de stad.

Ontstaan er hierdoor bijvoorbeeld geen wachtlijsten bij de andere verzorginghuizen? De SP heeft schriftelijke vragen gesteld.

SP-raadslid Ria Rademaker: “De SP is het eens met de aanpak van de gemeente om mensen zo lang en goed mogelijk zelfstandig, in hun eigen buurt te laten wonen. Maar de SP stelt daarbij wel twee voorwaarden. Er moet voldoende en goede begeleiding, ondersteuning en verzorging zijn voor deze mensen. En mensen moeten keuzevrijheid hebben. Als het thuis echt niet meer gaat of de eenzaamheid te groot wordt, dan moeten ouderen kunnen kiezen voor een plek in een verzorgingshuis. Dit zonder torenhoge eigen bijdragen; die onbetaalbaar zijn voor mensen met alleen AOW of met een klein pensioentje.”

Door een nieuw financieringsstelsel krijgen verzorgingshuizen minder geld voor bewoners die minder begeleiding nodig hebben. Verzorgingshuizen komen daardoor financieel in de problemen en kunnen de verzorgingshuiszorg niet langer betalen. SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft eerder deze week over de gevolgen van de ingewikkelde en de te krappe budgetten vragen gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA).
Provincie:
Tag(s):