zaterdag, 5. september 2009 - 16:32

Zwak Oranje houdt Japan simpel af

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft zaterdagmiddag het oefenduel met Japan gewonnen. De wedstrijd was grotendeels niet om aan te zien, maar werd in de slotfase interessant toen Oranje wakker werd: 3-0.

Bert van Marwijk is normaal gesproken niet van het testen, maar probeerde dit keer toch enkele dingen uit. Gregory van der Wiel kreeg de voorkeur boven John Heitinga en Glenn Loovens mocht centraal naast Joris Mathijsen beginnen. Ook David Mendes da Silva mocht voor het eerst starten. Michel Vorm verving de geblesseerde Maarten Stekelenburg.

De eerste vijftien minuten waren verrassend genoeg voor de Japanners. Oranje speelde onzeker, ongeïnspireerd en kreeg maar geen grip op het duel. De Aziaten drukten wel op de defensie van Nederland, echte kansen leverde dit niet op. Al had Mathijsen geluk dat zijn tegenstander na twee minuten de bal verkeerd meenam, nadat de verdediger een diepe bal totaal verkeerde beoordeelde.

De manschappen van Van Marwijk stelden bar weinig tegenover het felle spel van de Japanners, die wel wilden maar niet konden. Pas na 25 minuten kon het eerste schot genoteerd worden. De inzet van Robin van Persie verdween echter hoog over en naast de goal. Het fluitconcert waarmee het publiek de Nederlanders naar de kleedkamer stuurden in de rust, was dan ook volkomen terecht.

Na rust verscheen Eljero Elia op het veld. Hij verving Arjen Robben en maakte daarmee zijn Oranje-debuut. Ook Piet Velthuizen kreeg speeltijd. Elia moest even op dreef komen, maar had daarna een ongekend debuut. De buitenspeler van Hamburger SV maakte na 68 minuten een knappe actie en schoot voor het eerst op doel. De corner die volgde kwam opnieuw voor zijn voeten, maar ditmaal legde hij voor op Van Persie. De aanvaller nam aan op de borst en schoot ineens uit de draai raak: 1-0.

Daarmee was de ban gebroken. Japan leek gebroken en moest door de knieën voor Oranje. Wesley Sneijder profiteerde na 73 minuten. De middenvelder van Internazionale krulde de bal vanaf zestien meter, via het been van een Japanse verdediger, fraai in de bovenhoek achter de kansloze doelman. Het slotakkoord was voor de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar, die - wederom op aangeven van Elia - knap raak schoot bij de tweede paal. Het was alweer zijn veertiende goal in slechts 25 interlands.