donderdag, 8. april 2010 - 10:10

100 jaar AJAX

Amsterdam

Jan de Boer, de zoon van de grondlegger van het oorspronkelijke logo van de voetbalvereniging Ajax, verzorgt op 10 april aanstaande de aftrap van een (besloten) voetbalwedstrijd tussen een team van het 100-jarige Ajax-Chubb Brandbeveiliging B.V. en een team van Lucky Ajax (met daarin Ajax-spelers).

Ajax-Chubb Brandbeveiliging is onderdeel van UTC Fire & Security, een onderdeel van United Technologies Corp. (NYSE; UTX).

De geschiedenis van Ajax-Chubb Brandbeveiliging beslaat in 2010 precies een eeuw. In 1910 richtte de grootvader van Jan de Boer het bedrijf J. de Boer & Co op. Een bedrijf dat handelde in pakkingen, rubber slangen en koppelingen voor de scheepvaart. De naam Ajax werd voor het eerst in 1925 gevoerd als merknaam voor brandweermaterialen. Dit kwam voort uit de successen van de vader van Jan, die als doelman in het eerste van voetbalvereniging Ajax en het Nederlands elftal speelde. Voetbalvereniging Ajax stemde toe in het gebruik van de naam door het brandbeveiligingsbedrijf.

Het bedrijf introduceerde als logo de kop van de sterke Griekse god Ajax. Dat logo werd na de oorlog door het brandbeveiligingsbedrijf — als dank voor het gebruik van de bedrijfsnaam Ajax - overgedaan aan de voetbalclub Ajax. Het bedrijf is na een aantal fusies en overnames nu werkzaam onder de naam Ajax-Chubb Brandbeveiliging B.V.

100 jaar na de introductie van het Ajax logo door J. de Boer & Co, is het huidige logo gemoderniseerd. Het logo geeft ze een gevoel van trots, een gevoel van warmte. En die trots is exact wat Jan de Boer beoogde bij het ontwerp van een logo voor zijn bedrijf!
Provincie:
Tag(s):