maandag, 18. januari 2010 - 19:09

13 miljoen voor slachtoffers aardbeving

Den Haag

Vijf dagen na de start van de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor Haïti is er 6,5 miljoen euro binnen gekomen op giro 555.

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zal dit bedrag verdubbelen, waardoor het bedrag oploopt tot 13 miljoen euro. De SHO is blij met de gulle giften van het Nederlandse publiek en hoopt dat de teller de komende dagen nog verder oploopt.

"In Haïti komt de hulpverlening steeds beter op gang", zegt Sébastien Kraaijeveld die namens de SHO lidorganisatie het Nederlandse Rode Kruis in Haïti is. Het Rode Kruis heeft een basiskamp ingericht vlakbij het vliegveld van Port-au-Prince van waaruit de hulpverlening wordt gecoördineerd.

Er is door het Het Rode Kruis inmiddels 200.000 liter water uitgedeeld en is een voedseldistributie gestart voor 300.000 slachtoffers. Inmiddels zijn zes vliegtuigen met 77 ton aan noodhulpgoederen in Port-au-Prince en Santo Domingo gearriveerd. SHO leden Save the Children en World Vision voorzien 25 ziekenhuizen in de hoofdstad van medische hulpgoederen.
Nog eens 15 ton medische benodigdheden zoals medicijnen en verbandmiddelen zijn gearriveerd.

Ook uit Nederland vertrok vandaag een vliegtuig, met onder andere een hospitaaltent, dekens en vier waterzuiveringinstallaties en monteurs aan boord. Dinsdag worden de eerste veilige opvangplaatsen voor kinderen geopend. Unicef en Save the Children werken eraan om kinderen die hun familie kwijt zijn geraakt in contact te brengen met hun familie. Vooralsnog hebben zo'n 22.000 mensen zich geregistreerd op de website van het Rode Kruis, www.icrc.org/familylinks, om in contact te komen met hun familie.


Europese Unie

De landen van de Europese Unie hebben beloofd 420 miljoen euro uit te trekken voor de wederopbouw van Haïti. Ook overwegen zij een internationale donorconferentie te organiseren.

Angst voor ziektes

Wel meldt het Rode Kruis dat er steeds meer plunderingen plaatsvinden. De grootste zorg op dit moment is de hygiëne. Duizenden mensen slapen noodgedwongen tussen de ontlasting op straat dat kan zorgen voor ziektes wanneer uitwerpselen in het drinkwater terecht komt.

In heel Port-au-Prince is de stank van urine overweldigend.

TV-uitzending

Aanstaande donderdag brengen de publieke en commerciële zenders in samVan 20.30 tot 22.00 uur is de gezamenlijk tv-uitzending op Nederland1, RTL4 en SBS6 met bijdragen van bekende artiesten en vertegenwoordigers van politiek en maatschappij. De uitzending duurt tot 22.00 uur. Tegen middernacht zullen dezelfde stations in een gezamenlijk uitzending terugblikken op wat er die dag bereikt is.
Provincie:
Tag(s):