woensdag, 23. juni 2010 - 20:31

17de-eeuws kanon gevonden

Amsterdam

Een bouwvakker heeft bij toeval tijdens renovatiewerkzaamheden een waarschijnlijk 17de-eeuws kanon gevonden onder het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dit heeft de gemeente Amsterdam laten weten.

Het Scheepvaartmuseum wordt op dit moment verbouwd. Een bouwvakker stuitte tijdens het graven in de fundering op iets hards. Het bleek om een gietijzeren kanon te gaan; naar alle waarschijnlijkheid een zogenaamde zesponder.

Onderzoek in volle gang
Om wat voor exemplaar het precies gaat is nog niet bekend. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronsky doet op dit moment nader onderzoek. Vermoedelijk is het kanon van Zweedse of Engelse makelij. Bij gebrek aan ijzer en steenkolen produceerde het 17de-eeuwse Holland haar kanonnen niet zelf.

Het kanon is aangetroffen in de fundering van het Scheepvaartmuseum, wat kan betekenen dat het opgeslagen lag in het Arsenaal dat het Scheepvaartmuseum vroeger was. Het kan ook zo zijn dat het er al lag voordat het Arsenaal in 1660 werd gebouwd. Het kanon is in slechte staat omdat het lang in brak water heeft gelegen.

Het onderzoek is in volle gang. In de loop van volgende week zal waarschijnlijk meer duidelijkheid zijn over de herkomst van het kanon.
Provincie:
Tag(s):