woensdag, 27. oktober 2010 - 16:19

6 jaar geëist voor gijzeling station Zaandam

Het Openbaar Ministerie (OM) Haarlem heeft woensdag zes jaar cel geëist tegen een 21-jarige man die in februari in Zaandam een destijds 21-jarige treinreiziger heeft gegijzeld. Dit heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

De 21-jarige verdachte bedreigde zeker acht agenten, een machinist en een conducteur en maakte hij een andere treinreiziger geld en een gsm afhandig. Hij maakte daarbij gebruik van meerdere wapens. De man werd uiteindelijk op het klaverblad A7/A8 neergeschoten door de politie.

De man zat zonder geldig vervoersbewijs in de laatste trein van Purmerend naar Lelystad. Een gesprek met de conducteur op station Zaandam Kogerveld daarover escaleerde en hij bedreigde hem met twee op vuurwapens gelijkende voorwerpen.

Hij richtte die op de conducteur en zette ze op enig moment tegen diens slapen. De conducteur en machinist wisten uit de trein te stappen, vergrendelden nagenoeg alle deuren en belden de politie.

In de trein zaten nog circa vijf passagiers. De verdachte gijzelde een van hen. Terwijl de verdachte met de gijzelaar onder bedreiging van een van de wapens door de trein liep maakte hij een andere passagier, eveneens onder bedreiging, geld en een gsm afhandig.

Agenten in burger die intussen de trein hadden betreden probeerden hem met pepperspray te overmeesteren maar dat mislukte. Onwille van de veiligheid van de passagiers trokken ze zich terug, waarop de verdachte met de gijzelaar de trein uit vluchtte.

Op het perron stonden diverse agenten die met het wapen werden bedreigd. Enkelen probeerden dekking te zoeken door van het perron op het spoor te springen. De verdachte liep met de gijzelaar vervolgens van het station richting de snelweg A7.

'Executiehouding'
Onderweg zou hij de gijzelaar enkele malen op de knieën hebben gedwongen in 'executiehouding'. Gedurende de wandeling lukte het onderhandelaars van de politie niet tot hem door te dringen. Er bleef gedreigd worden waarna de verdachte uiteindelijk op het klaverblad A7/A8 werd neergeschoten.

De vuurwapens bleken later een veerdrukpistool en een gasdrukpistool te zijn, maar leken dusdanig veel op vuurwapens dat de slachtoffers doodsangsten hebben uitgestaan. Naast deze wapens had hij ook een alarmpistool en een dolkmes bij zich. Het bezit ervan staat ook op de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie.

De uitspraak is op 10 november, op de rechtbank in Haarlem.
Provincie:
Tag(s):