donderdag, 2. september 2010 - 19:52 Update: 08-07-2014 0:31

Aanpak misleidende sms-diensten

Den Haag

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) is donderdag gestart met het consulteren van nieuwe regelgeving die consumenten beter moet beschermen bij misleiding met dure sms-diensten. Dit heeft het ministerie van EZ donderdag laten weten.

Zo kunnen consumenten straks niet zomaar door de operator worden afgesloten als drukmiddel om betaling voor ongewilde sms-abonnementen af te dwingen. Hierdoor komt de consument sterker te staan bij klachten over dure ongewilde sms-diensten.

Met de nieuwe regels ontstaat daarnaast een prikkel voor mobiele operators om alleen nog maar zaken te doen met bonafide sms-bedrijven. De nieuwe regels moeten per 1 januari 2011 ingaan.

De nieuwe regels
De nieuwe regels bepalen dat de telefoonaanbieder de mobiele telefoon van een consument niet zomaar mag afsluiten als die consument bij de operator een klacht heeft ingediend over kosten voor sms-diensten. De operator moet dan eerst uitzoeken en kunnen aantonen dat de klant de betreffende sms-dienst op basis van een goed geïnformeerd besluit heeft afgenomen.

Voor diensten boven een bepaald bedrag geldt bovendien dat de consument op ondubbelzinnige wijze verklaard moet hebben akkoord te zijn met het afrekenen van die sms-dienst via de telefoonrekening. Het is aan de sector zelf hoe deze laatste voorwaarde ingevuld wordt (bijvoorbeeld aan de hand van een pincode of voicelog). Is de consument het niet eens met het oordeel van de operator, dan kan hij naar de Geschillencommissie Telecommunicatie stappen.

Zolang een klacht loopt, kan de consument niet worden afgesloten. Daarnaast voorziet de nieuwe regelgeving in een verplichting voor mobiele operators om (zowel prepaid als postpaid) abonnementen aan te bieden, waarbij het niet mogelijk is om sms-diensten af te nemen. Dat kan vooral van belang zijn voor ouders die mobiele telefoons aanschaffen voor hun kinderen. Aanbieders van mobiele telefonie worden verder ook verplicht om de mogelijkheid om Premium SMS-diensten te kunnen afnemen te allen tijde te blokkeren op verzoek van de abonnee.

Stevige boetes voor misleiding met sms-jes
OPTA gaat toezien op de nieuwe regels. Via de anti-spam bepaling in de Telecommunicatiewet kon OPTA in 2009 al een verzender van ongevraagde sms-berichten aanpakken. Deze mogelijkheid blijft.

Daarnaast blijft de Consumentenautoriteit actief toezien op misleidende reclame en andere vormen van oneerlijke handel. Onlangs nog legde de Consumentenautoriteit boetes op van in totaal EUR 1,2 mln. voor misleiding met sms-diensten.

Klachten over onbedoelde en ongewilde sms-diensten
Al geruime tijd komen er via externe link: ConsuWijzer veel klachten binnen bij de overheid over hoge telefoonrekeningen die het gevolg zijn van het onbedoeld en ongewild ontvangen van Premium sms-diensten, zoals voor bijvoorbeeld ringtones, wallpapers en quizzjes.

Deze SMS-diensten betreffen niet het `reguliere' sms-verkeer en behoren niet tot het normale telefoonverkeer. De kosten hiervoor verschijnen echter wel op de telefoonrekening. Als de consument dat deel van de telefoonrekening niet betaalt, kan zijn mobiele telefoon worden afgesloten. De consument kan dan niet meer bellen. Dit geldt zelfs als die consument wel gewoon betaalt voor door hem gevoerde telefoongesprekken en regulier sms-verkeer.

Met de nieuwe regels ontstaat een prikkel voor mobiele operators om alleen nog zaken te doen met bonafide sms-bedrijven, waardoor de huidige overlast tot het verleden moet gaan behoren. Daarnaast kunnen ouders met de nieuwe regels in de hand voorkomen dat hun kinderen komen vast te zitten aan sms-diensten die de telefoonrekening tot grote hoogte opstuwen.
Categorie:
Tag(s):