donderdag, 22. april 2010 - 18:53

Aantal bed & breakfasts blijft groeien

Diemen

Het aantal bed & breakfasts in Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen. Meer dan de helft van de naar schatting 5.000 bed & breakfasts is in de afgelopen vijf jaar opgericht. De recessie zorgt voor een nog sterkere groei.

Om starters in deze relatief nieuwe sector goed voor te bereiden, heeft NRIT Media in samenwerking met Bed & Breakfast Nederland een tweede editie uitgebracht van 'Wegwijs in de Bed & Breakfastsector'.

Van alle B&B's in Nederland is 85% deze eeuw gestart. Het onderzoek bewijst dat het starten van een B&B booming is. Vooral in de provincies Noord-Holland, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg treffen we B&B's aan. Niet zo verwonderlijk aangezien dit de meest toeristische provincies van Nederland zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat recent gestarte B&B's gemiddeld iets kleiner zijn dan de oudere B&B's. Een gemiddelde B&B in Nederland heeft twee gastenkamers met in totaal zes bedden. In vergelijking met twee jaar geleden zijn veel algemene voorzieningen, zoals koelkasten, leesmateriaal en internet naar de gastenkamer verhuisd, waardoor gasten meer privévoorzieningen ter beschikking hebben.

Eigenaren van een B&B besteden samen met gezinsleden en werknemers per week 38,5 uur aan het runnen van een B&B. Toch blijft de exploitatie van een B&B een hobbymatige bezigheid aangezien 40% van de B&B's een omzet opgeeft van minder dan 2.500 euro. Ondanks dat heeft ruim een kwart van de B&B's uitbreidingsplannen. Het gaat daarbij met name om meer kamers en uitbreiding van voorzieningen en/of diensten.
Categorie:
Tag(s):