vrijdag, 2. april 2010 - 15:16 Update: 08-07-2014 1:05

ABN AMRO en Fortis Bank Nederland samengevoegd

Amsterdam

ABN AMRO Bank N.V. is vanaf vrijdag 2 april volledig in handen van de Staat. De bank is overgedragen aan een nieuwe moedermaatschappij, waarvan alle gewone aandelen door de Staat worden gehouden. Ook is het volledige Staatsbelang in Fortis Bank Nederland ingebracht in deze ABN AMRO Group.

'Hiermee zijn beide banken samengevoegd en is de weg vrij voor volledige integratie', meldt het Ministerie van Financiën vrijdag.

De samenvoeging van beide banken was mogelijk doordat ook de EC remedy is voltooid. Om integratie mogelijk te maken was afstoting van bedrijfsonderdelen nodig. Eind december is hiertoe een overeenkomst getekend voor de verkoop van New HBU en IFN Finance aan Deutsche Bank. De definitieve overdracht van aandelen heeft inmiddels plaatsgevonden.

De eerste fase van de operationele integratie tussen beide banken is inmiddels aangekondigd. De vestigingen van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland zullen de komende maanden worden samengevoegd onder de naam ABN AMRO. De merknaam Fortis zal uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnen.

In de tweede fase, die gepland staat voor het derde kwartaal van 2010, zullen ABN AMRO Bank en Fortis Bank Nederland juridisch fuseren. De klantenbestanden zullen dan volledig worden gekoppeld.

De integratie van beide banken brengt omvangrijke uitgaven met zich mee. De raad van bestuur verwacht ongeveer EUR 1,2 mrd (na belastingen) uit te geven, voor het grootste deel voor de afvloeiing van medewerkers, de sluiting van kantoren en de ontwikkeling van ict. Een deel hiervan kan op de balans worden opgenomen, een deel beïnvloedt de winst- en verliesrekening over 2010. Hiertegenover staan structurele besparingen op lange termijn.
Categorie:
Tag(s):