vrijdag, 26. maart 2010 - 16:06 Update: 08-07-2014 1:05

Aboutaleb staat Ajax-fans toe, maar wel op vroeger tijdstip

Rotterdam

(Elfvoetbal) Ajax weet nog niet of het supporters mee naar De Kuip mag meenemen als de club zich donderdagavond voor de bekerfinale plaatst. De hoofdstedelingen zijn in afwachting van een besluit van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Waar woensdagavond Feyenoord zich reeds plaatste voor de eindstrijd, kan Ajax dat voorbeeld vanavond volgen. Dan treedt de ploeg van trainer Martin Jol aan bij Go Ahead Eagles. De finale van de KNVB-Beker volgt op zondag 25 april.

De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam hebben vorig jaar afgesproken dat duels tussen Feyenoord en Ajax tot 2014 alleen worden bijgewoond door fans van de thuisclub. Ze namen die beslissing na een reeks van ongeregeldheden tussen beide supportersgroepen. Voor wedstrijden als de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal kan echter een uitzondering worden gemaakt. De bekerfinale wordt altijd in Rotterdam gespeeld. De ArenA krijgt de strijd om de Johan Cruijff Schaal jaarlijks toegewezen.

Twee maanden geleden liet Heinrich Welling, competitieleider van de KNVB, reeds doorschemeren om de situatie met het oog op de bekerfinale nog eens te willen bekijken. De eenmalige opening is daarna niet veranderd.

Feyenoord en Ajax stonden in 1980 voor het laatst tegenover elkaar in de eindstrijd van de KNVB-Beker. Feyenoord won in 1980 met 3-1, dankzij doelpunten van Petur Petursson (2) en Carlo de Leeuw. Frank Arnesen opende de score voor Ajax. Vanavond moeten Ajacieden Vurnon Anita en Marko Pantelic overigens oppassen. Beiden staan op scherp. Een gele kaart zou hen de eindstrijd kosten.

UPDATE: Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zal vrijdag de knoop doorhakken over het bijwonen van Ajax-supporters bij een finale tussen Feyenoord en Ajax. Laatstgenoemde club heeft al laten weten alleen akkoord te gaan met een finale in De Kuip als er Amsterdamse supporters mee mogen. Dat meldt RTV Rijnmond. Aboutaleb heeft echter laten weten zich niet onder druk te laten zetten door welke partij ook.

UPDATE 2: Ajax mag supporters meenemen naar de bekerfinale in de Kuip, maar dan moet het tijdstip van de wedstrijd wel vervroegd worden. Nu staat de cupfinal nog op 18:00 uur op zondag 25 april gepland.

Het is nog onduidelijk hoeveel fans Ajax mee mag nemen. Normaal gesproken krijgt elke finalist 15.000 kaarten toegewezen. Burgemeester Aboutaleb behoudt zich het recht voor om de Amsterdamse fans naar huis te sturen als er aanwijzingen zijn voor geregisseerd geweld.

UPDATE 3: De KNVB heeft in een reactie op het besluit van Aboutaleb laten weten dat beide clubs evenveel kaartjes krijgen voor de finale in De Kuip. Hoeveel dat er precies worden, is onderwerp van overleg.
Categorie:
Tag(s):