zondag, 21. februari 2010 - 15:03

Achtervolging wegpiraat, auto over de kop

Zeist

De achtervolging door de politie van een wegpiraat eindigde zaterdagavond 20 februari omstreeks 22.40 op de Schaerweydelaan in Zeist, toen de auto over de kop ging. De bestuurder, een 21-jarige man uit Zaltbommel, werd nagenoeg ongedeerd uit de auto gehaald en aangehouden.

Een onopvallende videosurveillanceauto van de politie reed enige tijd daarvoor op de Rijksweg A2, komende van de kant van Vianen richting Utrecht, toen deze met hoge snelheid werd ingehaald door twee personenauto’s. De auto’s reden met zeer hoge snelheid en dicht achter elkaar. Ze wisselden constant van rijstrook, daarbij links en rechts andere weggebruikers inhalend. Uiteindelijk gebruikten ze ook de vluchtstrook en enkele keren was er sprake van fors kleven.

De agent die belast was met videosurveillance wilde de auto’s aan de kant zetten. Eén van de auto’s verdween al snel uit zicht. De andere minderde vaart en reed de A12 op in de richting van Arnhem. Daar kreeg hij een stopteken. In eerste instantie leek hij te volgen, maar uiteindelijk ging hij er hard vandoor.

Daarop zette de agent de achtervolging in met zwaailicht en sirene. De reed via de A12 de A27 op in de richting van Hilversum en vervolgens de A28 richting Amersfoort. Daarbij haalde de bestuurder diverse gevaarlijke capriolen uit. Vervolgens ging de rit via de Universiteitsweg en de Utrechtseweg richting Zeist.

Intussen doofde de bestuurder zijn verlichting en voerde de snelheid enorm op. Op de hoek van de Schaerweydeweg/Bergweg probeerden andere agenten de bestuurder tot stoppen te bewegen door een politieauto dwars op de weg te zetten. De bestuurder reed hier echter met onverminderde vaart rakelings langs en schoot met hoge snelheid de Bergweg op.

Hier verloor hij de macht over het stuur, ramde een stoplicht en belandde op zijn kop. De achtervolgende agent sloeg een ruit in en trok de bestuurder eruit. Omdat de auto rookte is uit voorzorg de brandweer erbij gehaald. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. In verband met klachten over pijn in de nek werd hij onderzocht door een arts. De politie onderzoekt het ongeval.
Provincie:
Tag(s):