zaterdag, 18. september 2010 - 9:41

Advocaat kapitein Marco Kroon weet niets van vervolging

Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft besloten om Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, toch te vervolgen. Hoe de precieze aanklacht zal gaan luiden, wordt eind van deze maand bekendgemaakt. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van drie welingelichte bronnen, die dit onafhankelijk van elkaar melden.

Maar de advocaat van kapitein Kroon weet niets van een beslissing van justitie over een mogelijke vervolging. Hij verwacht pas volgende week een mededeling hierover.

De kapitein runt, naast zijn werk bij Defensie, samen met zijn vriendin een café in Den Bosch. Daar zou in drugs en wapens zijn gehandeld. Kroon wordt ervan verdacht de Opiumwet en de wet Wapens en Munitie te hebben overtreden. De krant schrijft dat het café al enige maanden door een rechercheteam geobserveerd werd. Tijdens de verhoren werd Kroon geconfronteerd met verklaringen van anonieme tipgevers en observatierapporten. Enkele gasten van het café waren eerder aangehouden. Hun huizen werden doorzocht. Daarbij werden vuurwapens en stroomstootwapens in beslag genomen.

Marco Kroon heeft de beschuldigingen altijd ontkend en is samen met zijn advocaat een tegenonderzoek begonnen. Uit dat onderzoek bleek dat er in zijn café wel drugs zijn verhandeld, maar dat Kroon daartegen hard was opgetreden. Kroon en zijn advocaat spraken eerder al het vermoeden uit dat onder anderen personen die uit het café zijn gezet en anonieme informanten, mogelijk tegen betaling, belastende verklaringen hebben afgelegd.

Van koningin Beatrix kreeg Kroon vorig jaar de Militaire Willemsorde voor zijn dappere optreden in Afghanistan. Die onderscheiding wordt zeer zelden toegekend. Volgens ingewijden is in de aanklacht naar verluidt sprake van vergrijpen waarop een gevangenisstraf van minder dan een jaar staat. Bij een veroordeling van een celstraf van minimaal een jaar zou Kroon zijn Willemsorde moeten inleveren.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft steeds benadrukt dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. De bewindsman gaf ook aan dat de zaak niet van invloed is op de verkregen onderscheiding, aldus het AD.
Provincie:
Tag(s):