maandag, 10. mei 2010 - 20:51

Afvalbergen Amsterdam 'verdwenen' achter schermen

Amsterdam

De medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten hebben besloten om het werk een week langer neer te leggen.

Vorige week gaven de medewerkers van de reiniging al aan door te willen staken tot er een goed cao-akkoord voor de gemeenteambtenaren ligt. Vandaag sturen de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF een nieuwe aanzegging naar de gemeenten Amsterdam en Utrecht. Tot en met woensdag 19 mei blijven de reinigingsdiensten staken.

In Amsterdam gaat het om de veegdiensten, de reinigingsmedewerkers, de medewerkers van het groen- en wegenonderhoud en het ondersteunend personeel. In Utrecht zijn het de medewerkers van de afdeling Wijkbeheer en Service (vegers, groenwerkers en ander wijkonderhoud) en de afdeling Inzameling (afvalophalers en inzamelpunten) die langer in actie blijven. Het aantal deelnemers aan de staking groeit. In Utrecht doen vandaag twintig stakers meer mee dan vorige week.

De bonden eisen in het cao-conflict koopkrachtbehoud voor de ambtenaren en afspraken over werkzekerheid. De werkgevers hielden vast aan de nullijn en weigerden afspraken te maken over werkzekerheid. Vorige week leek er beweging te komen bij de werkgevers, maar een nieuwe onderhandelingspoging leidde vorige week niet tot resultaat. Deze week praten de bonden en werkgevers verder.

In de hoofdstad groeit het afval inmiddels behoorlijk. Straten kleuren inmiddels met stapels verschillende vuilniszakken en in het centrum en op de Dam hoeven duiven voorlopig te worden gevoerd omdat het zwerfafval genoeg etenswaarde bevat.

Op sommige plaatsen heeft de gemeente Amsterdam schermen geplaatst om het zicht op het vuil te ontnemen.
Provincie:
Tag(s):