donderdag, 7. januari 2010 - 10:03

Ajacieden stimuleren elkaar in Portugal

Amsterdam

(Elf Voetbal) Ajax bereidt zich in Portugal voor op de tweede seizoenshelft, die een inhaalrace op FC Twente en PSV moet gaan vormen. ELF Voetbal volgt de Amsterdammers, die vanaf dag één vol aan de bak moeten.

"Spiel die Ball." Marko Pantelic is niet tevreden met de pass die Kennedy Bakircioglu net heeft gegeven. De bal kwam te laat aan, waardoor de Serviër buitenspel stond. Ontstemd roept hij zijn teamgenoot tot de orde. Een scoringskans is in rook opgegaan vanwege een gebrek aan scherpte.

Ajax heeft vier uur eerder voet op Portugese grond gezet. Na een korte stop in het hotel is de ploeg meteen naar het onderkomen van de plaatselijke voetbalclub FC Ferreiras gereden voor de eerste van tien trainingen die deze week op het programma staan. Van slechts een beetje uitlopen is geen sprake. Er wordt felheid en scherpte geëist. Door de trainers, en door de spelers (onder wie de jongelingen Christian Eriksen en Geoffrey Castillion) zelf.

De Amsterdammers moeten in de tweede competitiehelft een inhaalslag plegen op FC Twente en PSV. Met het drukke programma voor de boeg - inclusief doordeweekse wedstrijden voor de Europa League en de KNVB-beker - is het trainingskamp voor trainer Martin Jol het laatste moment om zijn ploeg echt bij te sturen. Terug in Amsterdam zal het de komende weken vooral herstellen en opladen zijn.

Vorig jaar bereidde Ajax zich op dezelfde plek voor op het tweede bedrijf van het seizoen. Destijds nog met Marco van Basten als trainer. Hij sprak toen over 'de tweede fase' die zijn ploeg moest gaan doormaken. De Ajacieden moesten volgens hem meer verantwoordelijkheden nemen en elkaar meer gaan stimuleren en motiveren. Dat streven werd overigens niet omgezet in sportief succes: Ajax verspeelde vlak na de winterstop de titel door nederlagen tegen FC Groningen, sc Heerenveen en Vitesse.

Ondanks dat het verschil in punten met FC Twente (negen) nu groter is dan destijds met koploper AZ (twee), lijkt Ajax niet terug bij af. Juist de stimulering en motivering is bij de eerste training van dit trainingskamp zichtbaar. Niet door de ene kreet van Pantelic, maar wel door de conversatie die hij na de training met Kennedy aangaat. Ze praten op het veld, lopen met elkaar naar de bus. Drukgebarend. Elkaar stimulerend.
Categorie:
Tag(s):