zondag, 21. maart 2010 - 17:26 Update: 08-07-2014 1:05

Ajax heeft regie deels terug na ruime zege bij RKC

(ELF-Voetbal) - Het ging alles behalve gemakkelijk, maar Ajax heeft de achtste zege op rij geboekt. De Amsterdammers klimmen dankzij de 5-1 overwinning op RKC naar de tweede plek in de Eredivisie. In de rust van het duel werd op de tribunes uitvoerig gesproken over de vorige editie van RKC - Ajax. Op 8 april 2007 verspeelde Ajax dure punten (2-2) en kwam aan het einde van de rit uiteindelijk één doelpunt tekort voor het dertigste kampioenschap in de clubgeschiedenis.

Vanmiddag stond (nog) niet direct de titel op het spel, maar door een gelijkspel van PSV en FC Twente van gisteravond (1-1), konden de Amsterdammers wel naar de tweede plaats klimmen. Dat besef leek vooral in de eerste helft niet aanwezig bij de ploeg van Martin Jol, dat met een verzwakte defensie aantrad. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zaten een schorsing uit, en hun plek in het centrum werd overgenomen door Oleguer en Vurnon Anita. Demy de Zeeuw, ook geschorst, werd vervangen door Gabri.

RKC, toch de hekkensluiter in de Eredivisie, had in de eerste helft het betere van het spel, en dwong de eerste kansen af. Ruud Berger was echter niet scherp genoeg en zag twee keer Eyong Enoh in de baan van zijn schot staan.

Het was uiteindelijk toch Ajax dat op voorsprong kwam, in de negende minuut. Siem de Jong kopte uit een voorzet van Luis Suarez zijn zevende treffer van het seizoen binnen, en zijn derde in drie duels. De voorsprong gaf de Amsterdammers echter geen rust. RKC kwam na 27 minuten zelfs verdiend op gelijke hoogte, al was het gelukkig: de bal schampte uit een vrije trap van Derk Boerrigter het hoofd van Berger en Marko Pantelic, en belandde via de paal in het doel.

Na rust stelde Ajax de drie punten alsnog veilig. Al na twee minuten zette aanvoerder Suarez de Amsterdammers weer op voorsprong, met een schot vanaf randje strafschopgebied. De topscorer van de Eredivisie zag in de eerste helft, tot zijn grote ongenoegen, een treffer afgekeurd worden vanwege buitenspel. RKC gaf zichzelf de genadeklap. Enoh gaf een kansloze voorzet in de 65ste minuut. Frank van Mosselveld gleed nog voorbij de bal, maar Shkodran Metaj tikte alsnog ongelukkig binnen, zonder een tegenstander in de buurt. Het werd Ajax nog gemakkelijker gemaakt, nadat Berger in de 68ste minuut zijn tweede gele kaart van de dag kreeg van scheidsrechter Liesveld. Suarez en invaller Dennis Rommedahl brachten de eindstand uiteindelijk op 1-5.

Ondanks het matige spel mag Ajax zich de grote winnaar van deze speelronde noemen. Ajax staat nu tweede, en heeft zo deelname aan de voorronde van de Champions League volgend jaar in eigen handen. RKC mag beginnen aan een afscheidstoer in de Eredivisie.
Categorie:
Tag(s):