zondag, 28. maart 2010 - 17:42 Update: 08-07-2014 1:05

Ajax houdt na zege op FC Groningen zicht op FC Twente

Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax blijft in het spoor van FC Twente. In de eigen Amsterdam Arena won de ploeg van Martin Jol met 3-0 van FC Groningen. Matchwinner werd Jan Vertonghen, die twee keer raak kopte.

Het ging moeizamer dan gedacht voor de Amsterdammers. Werden de vorige acht tegenstanders met ruime cijfers verslagen en veelal goed voetbal verslagen, tegen FC Groningen bleef de teller lang op één steken. Pas in de slotfase liepen de Amsterdammers uit naar wederom een ruime marge.

Jan Vertonghen kopte in de 38ste minuut raak uit een vrije trap van Demy de Zeeuw. Siem de Jong bracht de marge met nog twintig minuten te spelen op twee. De middenvelder, de laatste weken al uitermate trefzeker, twijfelde niet na een goede steekpass van Vurnon Anita, haalde met links uit en liet doelman Brian van Loo kansloos. In de 81ste minuut kopte Vertonghen Ajax naar 3-0, uit een corner van Luis Suarez.

Voor Ajax was het duel met FC Groningen een nieuwe mentale test. Voor het eerst sinds weken konden de Amsterdammers niet direct profiteren van puntverlies van een van de concurrenten. De motivatie voor het duel in de Arena moes dus niet worden gezocht in inlopen, maar in bijblijven.

Martin Jol liet Christian Eriksen en Marko Pantelic - in het bekerduel met Go Ahead Eagles nog basisspelers - op de bank, en gaf de voorkeur aan Urby Emanuelson en Dennis Rommedahl. FC Groningen-trainer Ron Jans kon niet beschikken over doelman Luciano (knieblessure) en Mike Zonneveld (ziek).

De noordelingen konden lang standhouden, en kregen in de twintigste minuut zelfs de kans om de scoren te openen. Een voorzet van Koen van de Laak kon echter niet worden binnengetikt door Tim Matavz, die niet goed uitkwam met zijn passen. De Sloveen kreeg enkele minuten voor Ajax' eerste treffer nog een uitgelezen kans, maar verloor in een een-tegen-een-situatie van Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.

Vlak voor rust kreeg Ajax nog kansen op 2-0, maar Rommedahl (na een onbedoelde een-twee met scheidsrechter Ruud Bossen) en Demy de Zeeuw schoten over.

Na rust bleef het een open wedstrijd. Suarez had na drie minuten het duel al kunnen beslissen, maar faalde net als zijn collega Matavz in een een-tegen-een-situatie: hij schoot oog in oog met Van Loo naast. De Amsterdammers kwamen na een uur spelen goed weg, toen Bossen een handsbal van Rommedahl in het eigen strafschopgebied niet zag.
Na de treffer van De Jong was het verzet van Groningen gebroken en kon Ajax nog uitlopen naar 3-0.

Voor Daley Blind was het een bijzonder duel. De rechtsback van Groningen wordt gehuurd van Ajax. Ajax-trainer Martin Jol stelde voor het duel dat hij liever niet had dat Blind zou spelen. De zoon van Jols assistent Danny Blind speelde niet zijn beste partij, en werd met nog een kwartier spelen gewisseld. Hij kreeg daarbij een applaus van het Ajax-publiek.

FC Groningen kan volgende week niet beschikken over Gibril Sankoh. De verdediger ontving in de Arena zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is zodoende geschorst.