dinsdag, 19. oktober 2010 - 22:53 Update: 08-07-2014 1:02

Ajax houdt stand na rood Ooijer

[ELF-Voetbal] Ajax mag blijven dromen van een vervolg in de Champions League. De Amsterdammers versloegen dinsdagavond AJ Auxerre met 2-1. Na een rode kaart voor André Ooijer was het hangen en wurgen.

De eerste echte kans van Ajax was direct raak. Demy de Zeeuw zette Rasmus Lindgren alleen voor doelman Olivier Sorin. Die keerde diens schuiver nog, maar op de daaropvolgende pegel van De Zeeuw was geen enkel verweer mogelijk. De bal verdween strak in de kruising.

In het vervolg had Ajax geluk dat scheidsrechter Benquerenca een treffer van Roy Contout afkeurde, omdat die Maarten Stekelenburg in het vijfmetergebied aanviel. Een andere scheidsrechter had de treffer wellicht wel toegekend, omdat de doelman wel erg gemakzuchtig het duel aanging.

Vlak voor rust viel al de beslissing. Na een hakje van De Zeeuw kwam de bal razendsnel via Miralem Sulejmani en Mounir el Hamdaoui bij Luis Suarez terecht, die met buitenkant voet raak schoof: 2-0.

Tien minuten na rust veranderde het spelbeeld totaal. Ooijer hield de doorgebroken Dennis Oliech vast en kreeg terecht rood. De daaropvolgende vrije trap werd door Valter Birsa in de kruising gekruld, zodat Ooijers overtreding voor niets was geweest en de wedstrijd plotseling enorm spannend.

Auxerre viel aan, maar behoudens een aantal hachelijke momenten voor het doel van Stekelenburg, kreeg de nummer 17 van de Franse Ligue1 geen echte kansen. Daarom besloot Oliech vijf minuten voor tijd de bal maar in het doel te volleyballen. Het leverde de spits zijn tweede gele prent op.

Daarmee was het verzet van de Fransen gebroken. De gefrustreerde wisselspeler Jean-Pascal Mignot eerst geel en daarna rood voor protesteren.