zondag, 14. maart 2010 - 20:51 Update: 08-07-2014 1:05

Ajax rolt PSV op

Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax is weer helemaal terug in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers moesten zondagmiddag ten koste van alles winnen van PSV en dat gebeurde ook. Het werd 4-1.

PSV de betere, Ajax de punten. Dat was een beetje het beeld van de topper vanmiddag in Amsterdam. Dat klinkt misschien vreemd met een 4-1 eindstand in het voordeel van Martin Jol en consorten, maar PSV was in de Arena lange tijd gewoon veel sterker.

Het middenveld met Ibrahim Afellay, Orlando Engelaar en Otman Bakkal was ruim een uur de baas rond de middenstip en vooral die laatste sloop enkele keren gevaarlijk het Amsterdamse strafschopgebied binnen. Bakkals directe tegenstander Demy de Zeeuw had het nakijken, maar zijn ploeggenoten achterin ruimden zijn rommel steeds goed op.

Ajax, dat duidelijk onder hoogspanning stond, had dan niet direct het veldoverwicht, de ploeg speelde wel lekker opportunistisch. En die speelwijze pakte, al dan niet bedoeld, goed uit. Een vrije trap van Jan Vertonghen ging na een half uur net naast en werd door niemand aangeraakt, maar Ajax kreeg toch een corner. Een inzet van Luis Suarez na die hoekschop kon nog worden gered, maar in de rebound prikte Siem de Jong van dichtbij de 1-0 binnen.

Drie minuten voor rust kreeg Ajax een onverwacht toetje. Marko Pantelic werd in de diepte weggestuurd en produceerde met twee man in zijn rug een knap hakje op Urby Emanuelson. De aanvaller, die ten faveure van Christian Eriksen speelde, dribbelde een stukje over de lijn van het strafschopgebied en krulde met zijn chocoladebeen prachtig in de kruising.

De ruimte die PSV daarna wel weg moest gaan geven, speelde Ajax in de kaart. De ploeg van Martin Jol kon rustig afwachten en counteren. Pantelic scoorde na een uur de 3-0, al was dat niet het gevolg van een snelle uitbraak, maar na dom balverlies van Nordin Amrabat. De aanvaller verloor ver op eigen helft een duel van Vurnon Anita en via De Zeeuw lag vijf seconden later de derde Amsterdamse treffer binnen.

Balaazs Dzsuzsak, de man die in de eerdere confrontatie een hoofdrol opeiste, tekende voor de eregoal van PSV. Jan Vertonghen maakte hands bij een lange bal en de gegeven strafschop werd benut door de Hongaar. In de slotfase pikte Suarez zijn goaltje mee en bracht zo de eindstand op 4-1.

Voor PSV worden de zorgen steeds groter en wacht komende week FC Twente. Ajax speelt tegen RKC zonder de geschorsten Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Demy de Zeeuw.