zondag, 14. februari 2010 - 14:31 Update: 08-07-2014 1:05

Ajax wint weer eens bij Heerenveen

Heerenveen

(Elfvoetbal) Ajax heeft het doorgaans lastige obstakel sc Heerenveen genomen. Op bezoek in het Abe Lenstra Stadion behaalden de Amsterdammers een zwaarbevochten 0-2 overwinning.

Terugplooien rond de middenlijn, daar de linies kort op elkaar houden en vanuit de omschakeling gevaarlijk worden. Het strijdplan waarmee sc Heerenveen-trainer Jan Everse zijn ploeg tegen de Amsterdammers het veld instuurde pakte in de eerste helft prima uit. Ajax zocht, maar vond nooit een opening in de Friese afweer. Verder dan twee mislukte afstandschoten van Demy de Zeeuw kwam het team van Martin Jol aanvankelijk dan ook niet.

Heerenveen daarentegen werd twee keer razend gevaarlijk. Na dertien minuten spelen liet Anita zijn directe tegenstander Beerens binnenoor glippen. De buitenspeler vond met een afgemeten voorzet Paulo Henrique, maar de Braziliaan schampte de bal in plaats van het leer vol te raken en verprutste zo de uitgelezen mogelijkheid. Twee minuten later stond Anita weer verkeerd opgesteld bij een lange pass van Haglund. Daardoor kon Beerens alleen op Stekelenburg af. De Brabander verschalkte de doelman van Oranje met een lob, maar had pech dat de attent meegelopen Alderweireld de bal van de doellijn haalde.

Toch had Ajax zomaar met een voorsprong kunnen gaan rusten als Rommedahl wat koelbloediger was geweest toen hij door Suarez vrij voor Vandenbussche werd gezet en als arbiter Bossen wat beter had opgelet in de 37ste minuut. Toen struikelde Breuer tijdens een poging een lange bal van Alderweireld op Suarez te onderscheppen. Daarbij speelde de verdediger de bal met de hand en had Ajax recht op een penalty.

Met de sterk invallende Eriksen voor de fletse Lindgren begon Ajax de tweede helft met meer aanvallende intenties. Die durf werd al na vier minuten spelen in het tweede bedrijf beloond. Pantelic troefde Popov af in de zestien meter en had een prima voorzet op Rommedahl in huis. De Deen maakte zijn gemiste kans van voor rust goed door Bak Nielsen in de lucht te kloppen en de 0-1 op het scorebord te zetten.

Rust gaf de voorsprong Ajax niet. Daarvoor was het optreden van de Amsterdamse afweer te weifelend. De Ajacieden mochten dan ook niet mopperen dat een voorzet van Beerens de totaal vrijstaande Paulo Henrique niet bereikte, dat diezelfde Henrique er in slaagde een voorzet van opnieuw Beerens voor leeg doel naast te koppen en dat een door richting veranderd schot van Popov net langs de paal rolde. Ook Heerenveen had even daarvoor over geluk niet te klagen. De Zeeuw vond met een slim passje Suarez in de zestien, die een verwoestende uithaal op de lat uiteen zag spatten.

Cruciaal voor de wedstrijd was vervolgens de rode kaart die Grindheim kreeg toen hij een kwartier voor tijd de snel uitbrekende Rommedahl op de middenlijn van achter neerhaalde. Het sterk aandringende Heerenveen moest daardoor wel ruimte achterin weggeven. Door tot vijf keer toe verkeerde keuzes te maken bij de eindpass verzuimde Ajax echter het karwei af te maken, waardoor het duel onnodig lang spannend bleef. Pas twee minuten voor tijd viel de beslissing. Een schot van Eriksen werd gestopt door Vandenbussche, maar in de rebound sloeg Suarez toe.