vrijdag, 26. maart 2010 - 13:53

Amsterdam doet het licht uit

Amsterdam

Amsterdam doet mee aan de internationale manifestatie Earth Hour van het Wereld Natuurfonds. ‘Op zaterdag 27 maart gaan van 20:30 tot 21:30 uur op diverse aansprekende plaatsen in de stad het licht uit’, meldt de gemeente vrijdag.

Wethouder Marijke Vos (milieu) en Donald Pols, directeur Internationaal Klimaat van het Wereld Natuur Fonds zullen het startschot geven door de verlichting van de Amsterdam ArenA uit te doen.

Wethouder Marijke Vos (Milieu): Het signaal dat Earth Hour geeft om tot actie over te gaan, ondersteunen wij. We zien dat concrete acties en resultaten vooral door steden worden bereikt. Zoals in Kopenhagen werd gezegd: “Nations talk, cities act”. Als het gaat om verlichting kent Amsterdam een duidelijke aanpak. Wij vragen bedrijven en gebouwen in Amsterdam om niet onnodig het licht aan te laten. Als het licht toch aan moet dan alleen op een energiezuinige wijze. Amsterdam dringt daarmee de lichtvervuiling en onnodige verlichting in de nacht terug.’

De noodzakelijke verlichting moet voor de veiligheid in de stad aanblijven maar dan wel energiezuinig. Zo werken 140.000 lantaarns op groene stroom van het Afval Energie Bedrijf. Daarnaast worden de komende jaren 10.000 klassieke grachtenlantaarns vervangen door energiezuinige lantaarns, die tegelijkertijd minder ‘verstrooid’ en onnodig licht geven.

De gemeente Amsterdam gebruikt moderne technieken en heeft een streng inkoopbeleid om het energiegebruik terug te dringen. Ook worden proeven gedaan met het dimmen van licht, zoals op de Utrechtsestraat. Met een systeem kan energie bespaard worden door het licht automatisch te dimmen, afhankelijk van het daglicht, de verkeersdrukte en de weersomstandigheden.

Verlichting draagt in hoge mate bij aan energieverbruik en daarmee aan de uitstoot van CO2. Een gemiddeld huishouden in Nederland produceert jaarlijks 325 kilo CO2, alléén door verlichting. Daarbij is rekening gehouden met het gedeeltelijk gebruik van spaarlampen. Wanneer 500.000 Nederlandse huishoudens meedoen aan Earth Hour, besparen ze in dat uur net zoveel elektriciteit als 220 huishoudens een jaar lang voor verlichting nodig hebben.

In Amsterdam doen veel beeldbepalende gebouwen mee aan de actie. Zo gaat het licht uit van de Amsterdam ArenA, Artis, het Paleis op de Dam en de Magere Brug en Amsterdam RAI. Veel hotels bieden die avond een diner met kaarslicht aan zoals Raddison Blue hotel, Hilton Hotel, Sheraton Amsterdam Airport Hotel, Etap Hotel Amsterdam en het Wyndham Apollo Hotel.

Ook de gemeente zorgt er voor dat zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen het licht uit doen. Dit geldt onder meer voor de Stopera, Stadsdeelgebouwen, de Bazel en gemeentelijke gebouwen in de Weesperstraat. AKOZO/Nobel en de hoofdkantoren van ABN/AMRO en ING doen ook mee waardoor ook de Zuidas verduisterd.

De internationale Earth Hour campagne heeft als doel om mensen bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering voor de natuur. In 2009 deden bijna een miljard mensen in 88 landen een uur lang het licht uit. Meer dan 200 steden wereldwijd hebben toegezegd mee te doen aan Earth Hour, bijvoorbeeld Londen, Lissabon, Madrid, Kopenhagen, Istanbul, Hong Kong en Los Angeles.
Provincie:
Tag(s):