dinsdag, 23. maart 2010 - 12:36

Anthrax procedure in regio Venlo opgeheven

Venlo

De inhoud van de twee poederbrieven die dinsdagochtend bij het politiebureau aan het Nolensplein in Venlo zijn bezorgd bevat geen anthrax. Dat is de uitslag van het laboratoriumonderzoek bij het Forensisch Instituut in Bilthoven, zo maakt de politie bekend.

De poeder die dinsdagavond werd bezorgd bij het politiebureau aan de Rijnbeekstraat in Venlo heeft zoveel overeenkomsten met de poeder van de brieven van vanochtend dat ook dit bureau wordt vrijgegeven. De poeder zal wel nog verder worden onderzocht. Dit betekent dat de beide politiebureaus in Venlo en de twee woningen in Velden worden vrijgegeven.

Bij het politiebureau aan de Rijnbeekstraat in Venlo werd dinsdagavond rond 18.00 uur een poederbrief afgeleverd. De politie startte het anthrax protocol op. Dit betekende dat de 9 aanwezige personen in het gebouw werden geïsoleerd.

De acht personen, 4 agenten en 4 burgers, die sinds dinsdagochtend in quarantaine zaten in het politiebureau aan het Mgr. Nolensplein in Venlo, hebben rond 18.00 uur dit bureau mogen verlaten. Voor het verlaten van het gebouw was een speciale ontsmettingsunit van de brandweer ter plaatse. De bewoners van de twee woningen in Velden waar de poederbrieven vandaan komen worden tijdelijk elders ondergebracht in afwachting van de uitkomst van het onderzoek naar de poeder. De twee woningen zijn in afwachting van die uitslag afgesloten. Dat geldt ook voor het politiebureau aan het Mgr. Nolensplein dat voor de rest van de avond is gesloten.

In Velden werden de afgelopen dagen twee poederbrieven bezorgd bij gezinnen en deze brieven zijn vervolgens opengemaakt. Vanochtend rond 11.00 uur werd hiervan aangifte gedaan bij het politiebureau aan het Mgr. Nolensplein in Venlo. Hierop werd het bureau gesloten en werd de anthrax procedure opgestart, zegt een woordvoerster van de politie. Hierdoor werden 4 agenten en 4 aanwezige burgers geïsoleerd. Niemand mocht het gebouw in of uit.
Omdat de kinderen van de betreffende families op de Andreasschool in Velden zaten, werd besloten om deze school preventief in quarantaine te plaatsen. Zo’n 400 kinderen en leerkrachten moesten in het gebouw blijven. Een risicoanalyse door de politie heeft uitgewezen dat er geen risico bestaat op besmettingsgevaar op de school. De situatie is vervolgens opgeheven op de basisschool.

De politie zet het onderzoek naar de herkomst van de poederbrieven voort.
Provincie:
Tag(s):