maandag, 17. mei 2010 - 12:27

ANWB verwacht vrijdag en weekend drukte op de wegen

Den Haag

De avondspits van vrijdag 21 mei verloopt een stuk drukker dan normaal,
zo voorspelt de ANWB. Rond 17.00 uur staat er ruim 300 kilometer file.
Vooral op de wegen in het midden en zuidoosten van het land is er veel
vertraging.

De extra drukte op de wegen wordt vooral veroorzaakt door de 800.000 Nederlanders die er tijdens het lange pinksterweekend enkele dagen
tussenuit gaan. Ongeveer de helft blijft in eigen land. Duitsland, Frankrijk en België zijn de populairste bestemmingen in het buitenland. De grootste drukte verwacht de ANWB op de wegen naar de Veluwe (A1/A50), in Drenthe (A28), rond Arnhem (A12/A50), richting het zuiden (A2/A27) en naar Zeeland. Na 19.30 uur zijn de meeste files opgelost. Zaterdag 22 en zondag 23 mei valt het mee met de drukte op de weg.

Maandag 24 mei kan het ’s-ochtends wat drukker zijn op de wegen naar attractieparken en meubelboulevards. Pas in de loop van de middag ontstaan de files door terugkerende vakantiegangers en dagjesmensen. Vanuit Zeeland vooral op de N57 en de N256 en op de Veluwe op de A28. Druk wordt het dan ook in beide richtingen op de A1 en de A12. De kans is groot dat de files pas laat in de avond oplossen.

Ook in het buitenland wordt het vrijdag druk. In België is er veel verkeer onderweg naar de de kust via de E40 Brussel - Oostende. In Frankrijk is er vertraging op de uitvalswegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland staan lange files op de wegen rond Hamburg en richting Noord- en Oostzeekust en verder rond Frankfurt, Neurenberg en München. In Oostenrijk en Zwitserland is er vooral vertraging op de routes naar het zuiden zoals de A10 voor de Tauerntunnel en in Zwitserland op de A2 voor de St. Gotthardtunnel. Maandag gaan de meeste mensen in de loop van de middag weer terug naar huis en is er opnieuw kans op lange files.

Evenementen tijdens Pinksteren:

● Toppers in Concert in Amsterdam ArenA, van 20 t/m 23 mei
● Pinkpop in Landgraaf, van 21 t/m 24 mei
● Libelle zomerweek, Almere Strand, t/m 23 mei
Provincie:
Tag(s):