vrijdag, 4. juni 2010 - 18:35

Avantislijn leidt tot duizenden reizigers per dag

Heerlen

De aanleg van de nieuwe spoorverbinding Avantislijn tussen Heerlen, Kerkrade en Aachen leidt tot het vervoer van 4000 reizigers per dag. Dit blijkt uit een onderzoek van het gerenommeerde instituut ISB RWTH Aachen. Ook zal het aantal OV-reizigers op het traject tussen Maastricht/Heerlen en Aachen verdubbellen volgens deze studie (van 3.600 naar ruim 7.000). Nieuwe sterke verbindingen trekken vele nieuwe OV reizigers. De resultaten zijn daarmee ook van groot belang voor het vergevorderde plan om de intercity uit Eindhoven, via Heerlen door te trekken naar Aachen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat ingebruikname van de Avantislijn niet ten koste gaat van het gebruik van de bestaande Euregiobahn. Zowel op de Euregiobahn als op het traject tussen Maastricht en Heerlen (de Heuvellandlijn) is sprake van een forse toename van het aantal treinreizigers. Dit betekent een groei van het aantal reizigers in de Euregiobahn met daarnaast voldoende potentie voor een uurfrequentie van de geplande intercity tussen Heerlen en Aachen. In samenwerking met de Provincie Limburg en het Aachener Verkehrsverbund (AVV) worden op dit moment de onderzoeksresultaten en hun effecten in breder verband geanalyseerd en gevalideerd.

De Avantislijn is een nieuwe spoorverbinding tussen Heerlen, Kerkrade en Aachen via het grensoverschrijdend Science/ en Businesspark Avantis. De kosten van de totale Avantislijn met stations en voorzieningen zijn geraamd op een kleine € 40 mln. Voor het Nederlandse deel is de financiering rond. Na besluitvorming in Duitsland en het doorlopen van planologische procedures is de aanleg gepland in 2015 en in gebruikname eind 2016.
Provincie:
Tag(s):