zondag, 14. maart 2010 - 10:38 Update: 08-07-2014 1:05

AZ heeft geen kind aan RKC: 6-2

Alkmaar

(Elfvoetbal) Het venijn zat hem in de beginfase bij de wedstrijd tussen AZ en RKC. Binnen negen minuten stond er al 2-1 op het scorebord. De ploeg uit Alkmaar liep vervolgens achteloos uit naar 6-2 en gaf oud-voorzitter Dirk Scheringa zodoende een fraai afscheidscadeau.

RKC is dit seizoen de favoriete tegenstander van uittredend kampioen AZ. In Waalwijk maakten de Alkmaarders al met 0-6 gehakt van de hekkensluiter. Vandaag werd dat in Noord-Holland nog eens dunnetjes overgedaan.

De twee beste spelers op het veld waren overduidelijk Mounir el Hamdaoui en Jeremain Lens. El Hamdaoui had vanavond slechts 38 seconden nodig om de 1-0 er in te koppen. De Marokkaan scoorde in totaal driemaal. In de zesde minuut antwoordde Benjamin De Ceulaer namens RKC. Na zwak ingrijpen van Hector Moreno en Maarten Martens kon de Belg de gelijkmaker binnen glijden. Opnieuw scoorde AZ binnen een minuut na de aftrap. Moussa Dembélé pegelde van buiten de zestien de bal in de korte hoek.

Moreno kopte na twintig minuten een corner van Rasmus Elm tegen de touwen voor de 3-1 (foto). En El Hamdaoui bepaalde de ruststand op 4-1. El Hamdaoui had overigens geluk dat een slaande beweging in de buik van Gijs Luirink niet werd gezien door de arbitrage. Misschien is dit een zaak voor de aanklager in Zeist.

In de tweede helft deden beide ploegen het rustig aan. RKC heeft zich al bij degradatie neergelegd. Buiten de twee goals lieten de Brabanders werkelijk niets zien. Met nog zeven wedstrijden te spelen, staat RKC acht punten achter op Willem II. AZ vond het allemaal wel prima en kon freewheelend nog wat extra doelpunten erin prikken. Na een sublieme pass van El Hamdaoui stond Lens alleen voor de keeper. Hij schoot op de paal, waarna de bal via zijn borst het doel in caramboleerde. Kort daarna trof El Hamdaoui opnieuw doel.

In de slotfase gebeurde er weinig. Er was slechts een opmerkelijke wissel. Toen captain David Mendes da Silva naar de kant moest, had zijn vervanger Kew Jaliens al een andere aanvoerdersband om zijn bovenarm, zodat het lapje stof niet van eigenaar hoefde te verwisselen. In blessuretijd etaleerde Derk Boerrigter nog zijn fraaie traptechniek door een vrije trap achter Sergio Romero te plaatsen: 6-2.

Na drie ruime zeges op rij heeft AZ de vijfde plaats en daarmee een ticket voor de Europa League in handen.