zondag, 18. april 2010 - 16:27 Update: 08-07-2014 1:04

AZ pakt vierde plaats, Willem II speelt nacompetitie

(ELF-Voetbal) De supporters van Willem II konden zondag enkel genieten van het zonnetje dat scheen boven het Koning Willem II Stadion. Het spel van de thuisploeg was bij vlagen niet om aan te zien. Daarentegen bezorgde AZ de neutrale voetballiefhebber met een aantal fraaie combinaties wél een mooie voetbalmiddag. De een 0-3 overwinning werd de vierde plaats in de competitie veroverd.

Met nog een thuiswedstrijd tegen PSV in het verschiet moest AZ zondag drie punten pakken in het uitduel met Willem II om op die manier goede zaken te doen in de strijd om plaats vier. De achterstand op Feyenoord bedroeg twee punten, maar door de 2-0 nederlaag tegen FC Twente zijn de Rotterdammers gepasseerd door de regerend landskampioen. Feyenoord ontvangt op de laatste speeldag SC Heerenveen in de Rotterdamse Kuip.

AZ kende zondag een gemakkelijke middag tegen Willem II, dat aan het begin van de wedstrijd wel gevaarlijk werd via Frank Demouge. AZ-doelman Joey Didulica liet echter zien over uitstekende reflexen te beschikken. Aan de andere kant van het veld werd de eerste doelpoging van AZ wel direct gekroond tot doelpunt. In de twaalfde minuut werd een hoekschop van Stijn Schaars door Hector Moreno binnengekopt richting de tweede paal: 0-1.

In het restant van de eerste helft werden zowel Willem II als AZ niet echt gevaarlijk. De regerend landskampioen verscheen nog wel enkele malen voor het Tilburgse doel, maar inzetten van Jeremain Lens en Mounir El Hamdoui konden niet tegen de touwen worden gewerkt. Vlak voor de rust kreeg Willem II nog wel twee levensgrote kansen via Stef Nijland (teruggelegde kopbal van Demouge) en Bart Biemans (vrije trap van Nijland), maar het bleef 0-1.

Al na vier minuten in de tweede helft kreeg AZ een kans om de wedstrijd te beslissen. Een uitstekende tussenkomst van Schaars zorgde uiteindelijk voor een levensgrote kans voor El Hamdoui. De Marokkaan had de bal voor het intikken, maar blunderde door het leer te missen. Een kleine vijf minuten later leek El Hamdoui zijn fout goed te maken. Deze keer toonde Aerts zich echter een sta-in-de-weg.

Een vrije combinatie tussen Demouge en Mitchell Donald leek voor een onverwachtse gelijkmaker te zorgen, maar de reflexen van Didulica vormden opnieuw een hindernis. De Alkmaarders hadden het geluk dat ook het vizier van Willem II niet op scherp stond. Voetballend hadden de Tilburgers nauwelijks iets in te brengen. Waar El Hamdoui en Lens voor AZ meerdere malen faalden in de afronding, daar kwamen ook Demouge en Nijland niet tot scoren.

Na zeventig minuten schoot invaller Brett Holman AZ in veilige haven. Een droge knal van buiten de zestien rolde rustig in de linkeronderhoek. Kort daarop werd het ook nog 0-3 door een doelpunt van El Hamdoui, die deze keer zijn vizier wel op scherp had staan. De Marokkaan kon de bal van dichtbij in een leeg doel werken. Door de nederlaag is Willem II verzekerd van de nacompetitie, want ADO Den Haag won zondag de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk met 3-0.