zondag, 21. maart 2010 - 17:28 Update: 08-07-2014 1:05

AZ zet opmars voort tegen Sparta

Groots was het deze keer niet, maar toch boekte AZ de vierde overwinning op rij. Sparta Rotterdam werd met 0-1 verslagen. De ploeg van Dick Advocaat leek na de vroege openingsgoal een gemakkelijke middag tegemoet te gaan, maar maakte het zichzelf moeilijk door niet de tweede goal te maken.

Kort door de bocht beredeneerd was de wedstrijd na vier minuten al gespeeld. David Mendes da Silva tikte simpel binnen nadat Sparta-doelman Aleksander Seliga nog een kopbal van Mounir El Hamdaoui had gekeerd en zette zijn ploeg op 0-1. Gezien de vorm van beide ploegen was het onwaarschijnlijk dat Sparta AZ echt in de problemen zou kunnen brengen en dat bleek dan ook in het grootste gedeelte van de wedstrijd.

Kort na de openingstreffer was er een Rotterdamse stuiptrekking en werkte Simon Poulsen ternauwernood een voorzet van Kevin Strootman naast zijn eigen goal, maar verder creëerden de mannen van Frans Adelaar in de eerste helft weinig tot niets. Joey Didulica kwam daardoor niet echt in de problemen. De doelman verving na een kwartier Sergio Romero, die in de tiende minuut onzacht was geland nadat hij over Ayodele Adeleye heen klom om een bal te vangen. Zo haakte er opnieuw een Alkmaarse speler af, nadat Rasmus Elm (buikgriep) en Stijn Schaars (rug) op het laatste moment moesten passen.

Het was dat de Alkmaarse voorwaartsen onzorgvuldig omsprongen met de kansen in de eerste helft, anders was het duel al in de eerste helft definitief beslist. Jeremain Lens en Mounir El Hamdaoui waren diverse malen kansrijk, maar vergaten Sparta de doodsteek te geven. Daardoor mocht de Kasteelploeg blijven hopen, maar daar bleef het ook bij. Spits Rydell Poepon was machtloos en miste de steun van Erik Falkenburg (ziek) en de geblesseerde Joshua John. Milano Koenders was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar de rechtsback kopte net naast.

Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde, waarbij AZ weigerde het duel te beslissen en op moest passen voor de Rotterdamse gelijkmaker. Poepon was daar na 82 minuten dichtbij, maar Didulica had een goed antwoord op zijn schot. Daarna bleef de gelijkmaker uit, waardoor de ploeg van Dick Advocaat de ongeslagen reeks uitbreidde naar acht duels en nummer vier Feyenoord, dat gisteren het duel met Vitesse gestaakt zag worden, naderde tot drie punten.

Volgende week kunnen de Alkmaarders goede zaken doen door concurrent Heracles Almelo op vijf punten achterstand te zetten. Dan is de vijfde plaats zo goed als zeker en moet AZ hopen dat Go Ahead Eagles niet van Ajax wint in de halve finale van de KNVB Beker. In dat geval betekent plaats vijf rechtstreekse plaatsing voor de Europa League.
Categorie:
Tag(s):