vrijdag, 28. mei 2010 - 12:59

AZM past nieuwe levensreddende techniek toe bij Mexicaanse grieppatiënt

Maastricht

Het leven van een reeds opgegeven Mexicaanse-grieppatiënt die niet meer op normale manier beademd kon worden, is in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) gered dankzij een techniek van beademing die niet eerder in Europa is toegepast. Dit heeft het universiteitsziekenhuis vrijdag bekend gemaakt.

De patiënt, die onlangs uit het ziekenhuis ontslagen is, kreeg drie weken lang zuurstof toegediend rechtstreeks in het bloed, waardoor de longen in rust konden genezen van een zware ontsteking. Deze techniek, extracorporale membraanoxygenatie oftewel ECMO via een enkele katheter in een halsader, is in het azM inmiddels een tweede keer met succes toegepast.

Een van de kenmerken van het Mexicaanse-griepvirus is dat het ernstige longbeschadiging kan veroorzaken die leidt tot het zogenoemde ARDS (Acuut Respiratoir Distress Syndroom), een levensbedreigende situatie. Dat was bij een van de met ECMO behandelde patiënten, een 54-jarige man uit Stramproy, het geval. Alle bekende beademingstrucs om het lichaam te voorzien van zuurstof, voldeden niet meer. Vervolgens is de beslissing genomen om de patiënt bij wijze van laatste redmiddel rechtstreeks in het bloed zuurstof toe te dienen. Het bloed wordt dan uit het lichaam gedraineerd via een lange katheter en gaat vervolgens door de oxygenator of kunstlong. Daar wordt koolstofdioxide uit het bloed geblazen en zuurstof erin. Nadat het de kunstlong is gepasseerd, gaat het bloed weer terug naar de patiënt.

Overnemen
ECMO stelt de vitale organen in de gelegenheid om te rusten terwijl medicatie en mechanische beademing de patiënt doen herstellen. Indien de ziekte of beschadiging aan hart en/of longen voldoende hersteld is, wordt de ECMO geleidelijk gestopt, waardoor het hart en de longen het werk beetje bij beetje weer overnemen. Het kan dan nog enkele weken tot zelfs maanden duren eer de patiënt volledig hersteld is.
Bij de twee patiënten die in het azM succesvol met ECMO behandeld werden, werd zogenoemde veno-veneuze of VV-ECMO toegepast gedurende meer dan drie weken. Deze techniek wordt gebruikt als alleen de longen, en niet ook het hart, ondersteund moeten worden. “In dit geval is voor het eerst in Europa een techniek toegepast bij een volwassene waarbij via een prik in de hals door de intensivist slechts één slangetje nodig is bij het toepassen van de kunstlong”, stelt Patrick Weerwind, hoofd van de afdeling Extracorporale Circulatie van het azM. “Mensen die ECMO nodig hebben, zijn ernstig ziek en zouden zonder deze ondersteuning hoogstwaarschijnlijk overlijden. Deze procedure is echter niet zonder risico’s. Door het toepassen van deze nieuwe methode bij volwassenen kan het aantal risico’s wel beperkt worden”, zegt Weerwind.
Provincie:
Tag(s):