woensdag, 13. januari 2010 - 22:37

Balkenende geeft commissie-Davids over mandaat toch gelijk

Den Haag

Het kabinet heeft de Tweede Kamer woensdagavond rond 22.00 uur in een door premier Balkenende geschreven brief laten weten ‘met de kennis van nu’ de conclusie van de commissie-Davids, dat er onvoldoende volkenrechtelijk mandaat was voor de Amerikaans-Britse inval in Irak in het voorjaar van 2003, te aanvaarden.

De Tweede Kamer debatteerde woensdagavond vervolgens over de inhoud van de brief. De PvdA was het dinsdag niet eens met de reactie van de premier die hij dinsdag gaf op het rapport van de commissie-Davids. De PvdA vond dat premier Balkenende vooral zijn persoonlijke visie over het rapport naar voren gebracht, en niet die van het huidige kabinet.

De PvdA-fractie verwachtte dan ook een andere houding van de minister-president, die ‘meer recht doet aan de stevige en verontrustende conclusies van de Commissie Davids’.

Pas woensdagavond kwam de premier met een aangepaste reactie waarin het kabinet tevens aangaf het rapport van de commissie-Davids leidend te laten zijn ‘bij een kritische terugblik op het verleden en het trekken van lessen voor de toekomst’.
Provincie:
Tag(s):