donderdag, 11. februari 2010 - 13:14

Bankoverval op 23 februari 2010

Barneveld

Op dinsdag 23 februari 2010 oefent de gemeente Barneveld het opvangen, verzorgen en registreren van slachtoffers in het geval van een ramp of ernstig ongeval.

In de Plus supermarkt aan het Gowthorpeplein 50 in Barneveld heeft op 23 februari 2010 rond 18.30 uur een gewapende overval plaatsgevonden. Tijdens de overval waren in de winkel naar schatting 140 personen (personeel en klanten) aanwezig. Onder deze personen is lichte paniek ontstaan. De overvallers hebben geweld gebruikt en waren erg agressief. De aanwezige caissières hebben een pistool tegen het hoofd gehad en een 15 bezoekers zijn lichtgewond geraakt. Ook verkeren er diverse personen in shock.

De overvallers zijn na de mislukte overval via de trap naar de parkeergarage gegaan waar hun auto stond. In de haast zijn de overvallers op een andere auto gereden, hierdoor is brand ontstaan. De overvallers zijn vervolgens te voet gevlucht. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog in de garage aanwezig zijn. Door de rookontwikkeling is de garage niet te betreden zonder beschermingsmiddelen. De politie was snel ter plaatse en heeft het onderzoek opgestart. Ook de brandweer is gealarmeerd en is ter plaatse, net als een ambulance.

De oefening heeft voor de gemeente tot doel om de opvang, verzorging en de registratie van slachtoffers te verbeteren. De betrokken supermarkt wil met de oefening haar bedrijfshulpverlening verbeteren. In de oefening staat ook de samenwerking tussen de hulpdiensten centraal.

Regelmatig oefenen draagt bij aan een goed functionerende gemeentelijke rampbestrijdingsorganisatie. De gemeente Barneveld zal in 2010 naast deze oefening ook een bestuurlijke oefening houden, een opkomstoefening organiseren en het voltallige personeel wat inzetbaar is bij een ramp in een trai-ning bijscholen.

Naast de gemeentelijke afdelingen (Brandweer, Werk, zorg en inkomen, Publiekszaken en Bestuur- en managementondersteuning) zijn diverse partijen betrokken bij de organisatie en de uitvoering van deze oefening: de Hulpverleningsdienst Gelderland-Midden, de Politie, het Nederlandse Rode Kruis, de GHOR (geneeskundige hulp bij ongevallen onder rampomstandigheden), de Supermarkt Plus aan het Gowthorpeplein, de LOTUS vereniging en de diverse vrijwilligers die als figuranten optreden
Provincie:
Tag(s):