maandag, 3. mei 2010 - 23:01

Beatrix bij herdenking Canadese gesneuvelden

Groesbeek

De herdenkingsceremonie voor gevallen Canadese militairen in de Tweede Wereldoorlog op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek is maandag bijgewoond door Koningin Beatrix, Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.

Koningin Beatrix legde als eerste een krans om de Canadese gevallenen te gedenken, gevolgd door onder anderen demissionair minister Eimert van Middelkoop, die de krans legde namens het ministerie van Defensie.

Hij was samen met de Canadese minister van Veteranen Zaken Jean Pierre Blackburn gastheer van de ceremonie. Van Middelkoop sprak over de bijzondere band tussen de Koninklijke familie en Canada. Niet alleen bood het overzeese land tijdens de oorlog een veilige haven voor Prinses Juliana en haar dochters, het werd ook het geboorteland van Prinses Margriet.

Veteranen
Een warm welkom was er voor de aanwezige Canadese veteranen, die volgens de woorden van Van Middelkoop hoge offers brachten voor de vrijheid van Nederland. De band tussen beide is uitgegroeid en momenteel zichtbaar in Afghanistan, waar de landen zij aan zij strijden voor hetzelfde doel als de jonge Canadezen 65 jaar terug deden in Nederland.

Groesbeek
Op de Canadese militaire erebegraafplaats liggen meer dan 2300 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van Nederland. Het overgrote deel hiervan bestaat uit soldaten die tijdens operatie ´Veritable´ het leven lieten. Nergens anders in ons land zijn de verliezen aan Canadese zijde zo groot geweest. Om die reden is deze begraafplaats voor de Canadezen van grote betekenis.
Provincie:
Tag(s):