vrijdag, 1. januari 2010 - 13:50

Beelden van vliegende nachtkijkers tijdens jaarwisseling

Veen

Defensie heeft op verzoek van de burgermeester van gemeente Aalburg tijdens oudejaarsnacht de politie van Midden- en West-Brabant bijgestaan bij de handhaving van de openbare orde. Dit heeft Defensie vrijdag bekendgemaakt.

Onbemande vliegtuigjes van Defensie vlogen boven delen van het dorp Veen in gemeente Aalburg. Hier kwam het vorig jaar tijdens oud en nieuw tot brandstichting en rellen met de politie.

Dit jaar waren er geen incidenten in Veen door een breed scala aan preventieve maatregelen van de gemeente. Naast de inzet van de onbemande vliegtuigjes was er bijvoorbeeld ook een feest georganiseerd.

Luchtsurveillance
De onbemande vliegtuigjes, de RAVEN mini-Unmanned Aerial Vehicles (UAV), zonden tijdens hun vlucht beelden uit waarmee de politie het verloop van de nieuwjaarsfestiviteiten en eventuele onregelmatigheden kon volgen. Indien nodig kon de politie snel politiecapaciteit naar de juiste plekken sturen.

Raven-systeem
Een zevenkoppig Raven-team van de landmacht verzorgde de luchtsurveillance. Het ingezette Raven UAV-systeem bestond uit 3 onbemande vliegtuigjes en 3 grondstations waarmee de vliegtuigjes werden bestuurd en waarmee gemaakte beelden konden worden bekeken.

De verkenningsvliegtuigjes waren uitgerust met een dag- of een nachtzichtcamera. Met deze waarnemingsapparatuur kan tot een afstand van 10 kilometer informatie worden ingewonnen over een specifiek gebied.

klik hieronder op 'Bekijk de video' voor de beelden van Defensie.
Provincie:
Tag(s):