zaterdag, 8. mei 2010 - 11:18

Bende vrouwenhandelaren opgepakt

Amsterdam

Een internationale bende, die een groot aantal vrouwen zou hebben gedwongen als prostituee te werken op de Amsterdamse Wallen, is opgerold door politie en justitie. Dit meldt de gemeente Amsterdam zaterdag.

Er zijn in totaal negen personen aangehouden: vijf pooiers en vier exploitanten van raambordelen. Het is opmerkelijk dat drie van de vijf pooiers vrouwen zijn, afkomstig uit Hongarije. De andere twee pooiers zijn mannen en afkomstig uit Hongarije en Nederland. De vier exploitanten zijn Nederlanders, van wie twee van Turkse komaf.

Tot nog toe heeft het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaak dertien slachtoffers kunnen achterhalen. De slachtoffers werden zowel in Hongarije als in Nederland geronseld. Daarbij ging de bende grof geweld niet uit de weg.

De bende had de vrouwen volledig in haar greep. De vrouwen spreken nauwelijks Nederlands of Engels, kennen Amsterdam niet en hebben geen sociale contacten. Bovendien werden zij voortdurend in de gaten gehouden. De Hongaarse vrouwen waren naar Nederland gelokt met de belofte dat ze daar veel geld konden verdienen.

De vrouwen zijn veelal afkomstig uit de Roma-gemeenschap, ook de vrouwelijke pooiers. Deze vrouwelijke pooiers werden even hard door mannen met grof geweld bedreigd en waren in alle gevallen zelf ook slachtoffer.

De bende wordt mensenhandel, verkrachting, mishandeling en witwassen ten laste gelegd. Een aantal wordt verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie. De pooiers zijn tussen de 23 en 42 jaar, de leeftijd van de exploitanten varieert van 29 tot 58.

De groep vertoont overeenkomsten met de zogenoemde Sneep-bende, geleid door de Duits-Turkse broers Hasan en Saban B., een van de grootste en gewelddadigste bendes die zich in Nederland hebben beziggehouden met mensenhandel. Saban ontsnapte vorig jaar tijdens zijn verlof. Hij zit inmiddels in Turkije in de cel. Twee exploitanten in de nieuwe zaak onderhielden contacten met de broers.
Provincie:
Tag(s):