donderdag, 29. juli 2010 - 0:33 Update: 08-07-2014 1:03

Beter Ajax bewijst zichzelf geen dienst tegen PAOK

Amsterdam

(Elf Voetbal) Ajax heeft zichzelf geen dienst bewezen in de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League.

Tegen PAOK Saloniki werd het 1-1. De remise was onverdiend, want de Amsterdammers waren heer en meester op eigen veld. Het enige wat ontbrak waren de doelpunten.

Ajax schoot uit de startblokken in de eigen Amsterdam ArenA. Na enkele minuten op de klok was het Luis Suarez die de bal over lobte. De Uruguayaanse spits kreeg de bal op een presenteerblaadje aangeboden van Siem de Jong, maar de scherpte die hij op het WK in Zuid-Afrika wel toonde, ontbeerde hem nog in deze wedstrijd.

De equipe van trainer Martin Jol was in de beginfase veel sterker dan tegenstander PAOK. Na een kleine tien minuten moest de Griekse goalie tot twee keer toe redding brengen. Eerst op een schot van De Jong en niet veel later op de nastoot van de verrassend in de basis startende Miralem Sulejmani.

Een doelpunt aan Ajax-zijde liet dan ook niet lang op zich wachten. Suarez schoot met een omhaal een zelf opgezette aanval tussen de palen. Hij verwondde daarbij wel doelman Kostas Chalkias aan zijn vingers. Hij moest zich uiteindelijk laten vervangen.

Voor Suarez betekende de treffer tegen PAOK een mijlpaal. De spits behoort tot het illustere rijtje van 13 spelers dat honderd of meer doelpunten voor Ajax heeft gescoord. Suarez had 136 wedstrijden nodig voor toetreding tot deze hall of fame.

Na de voorsprong was Ajax nog altijd de bovenliggende partij, maar scherpte was niet altijd aanwezig in het aanvalsspel van de Amsterdammers. De Jong vuurde na een half uur nog wel een kopbal op het Griekse doel af, maar de vervanger van Chalkias kon de inzet makkelijk pareren.

Ajax speelde het restant van de eerste helft zakelijk uit. Sulejmani had nog een dot van een kans op de 2-0, maar zijn inzet deed het net niet bollen. Suarez had daarna nog een uitgelezen mogelijkheid op een verdubbeling van de score. Oog in oog wist ook hij niet tot scoren te komen.

De wetenschap dat het de betere partij was, sterkte de ploeg bij betreding van het veld voor de tweede helft. Op jacht naar de 2-0 voerde Ajax het tempo weer op, maar net als in de eerste helft waren er voldoende kansen alleen gingen ze er niet in.

Ajax bleef daardoor op zoek naar de bevrijdende 2-0, alleen kwam deze er maar niet. En zoals het een oude voetbalwet betaamt, valt de treffer dan aan de andere kant. PAOK kwam achttien minuten voor tijd op gelijke hoogte door Vladimir Ivic. Hij knalde de bal snoeihard achter Maarten Stekelenburg.

Op jacht naar de 2-1 drong Ajax nog meer aan, maar zoals gezegd de échte scherpte ontbrak aan Amsterdamse zijde. In de extra tijd claimden de Ajacieden nog een penalty. De roep om een strafschop kreeg echter geen gehoor. De return, volgende week in Griekenland, wordt dan ook een spannende voor de equipe van Jol.
Categorie:
Tag(s):