woensdag, 14. april 2010 - 19:32

Bewoners Bergen na duinbrand weer thuis

Bergen

Een kleine duinbrand in Bergen aan Zee, die woensdagmiddag rond 17.00 uur was ontstaan, was rond 19.00 uur uitgegroeid naar een dusdanig grote brand dat de gemeente een gedeelte van Bergen aan Zee moest ontruimen. Rond middernacht konden de geëvacueerde bewoners weer terug naar hun huis.

De brand woedde rond 19.15 uur nog maar op een afstand van ongeveer 2 kilometer van Bergen aan Zee. De gemeente is volgens een ontruimingsplan een gedeelte van Bergen gaan ontruimen. ‘Inwoners van Bergen aan Zee worden geadviseerd ramen en deuren te sluiten in afwachting van vertrek’, meldt de gemeente woensdagavond.

De brand ontstond woensdagmiddag rond 17.00 uur in de omgeving van de Wilhelminalaan in Schoorl maar werd als snel door de wind aangewakkerd richting het Bergen aan Zee.

De brandweer heeft inmiddels al opgeschaald naar Grip3 wat staat voor een grote brand.

Update 20.00 uur
Op dit moment kunnen de geëvacueerde mensen naar Sportcentrum de Beeck te Bergen. Hier zijn inmiddels al mensen uit het getroffen gebied opgevangen.

Update 20.23 uur
Bij het Zeeaquarium in Bergen aan Zee staan bussen klaar die de geëvacueerden naar Sportcentrum de Beeck brengen. In de Beeck is een huisarts aanwezig en er is ook eten en drinken aanwezig. Er zal voor gezorgd gaan worden dat er een apotheek open is. De dierenbescherming is inmiddels ingeschakeld.

Update 20.44 uur
Voor de veiligheid en om alle hulpdiensten hun werk goed te kunnen laten doen zijn alle wegen naar Bergen aan Zee afgesloten.

Update 20.50 uur
Er is een noodverordening van kracht waarbij de inwoners verplicht zijn om het getroffen gebied te verlaten.

Update 21.00 uur
De brandweer heeft een stoplijn aangelegd bij de Blijdesteinseweg en de hoop is dat de brand ten noorden van deze stoplijn gehouden kan worden. De rook die vrijkomt bij de brand is niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Update 21.19 uur
Apotheek de Hoef in Alkmaar, van Ostadelaan 248 blijft open vannacht. De dierenambulance heeft inmiddels al enkele honden en katten opgevangen. De brand is nog niet onder controle. Er kan daarom nog niet gezegd worden wanneer mensen terug kunnen naar hun huis.

Update 21.31 uur
De gemeente Bergen verzoekt iedereen met klem om niet naar het getroffen gebied te komen om hulpdiensten niet in de weg te zitten.

Update 00.30 uur
De gemeente Bergen heeft rond 00.35 uur aangegeven dat de brandweer de brand onder controle heeft en de geëvacueerde bewoners weer terug mochten naar hun huis. De noodverordening blijft nog wel van kracht.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):