donderdag, 8. juli 2010 - 21:20

Bijenstallen open in strijd tegen bijensterfte

Duiven

De sterfte onder de bijenvolken blijft in ons land onverminderd groot. Dat blijkt uit een enquete onder de Nederlandse imkers.Bijna één op de vier volken bleek in het voorjaar niet meer te leven.

Ten opzichte van het voorjaar 2009 nam de sterfte met een procent toe: in 2009 stierf 22 % van de volken, in het voorjaar van dit jaar lag dat percentage op 23 %. De varroamijt en begeleidende virussen,maar ook veranderende leefomstandigheden zijn de belangrijkste oorzaken van de sterfte.

De Nederlandse bijenhoudersvereniging(NBV),waarin veruit de meeste imkers zijn verenigd, luidt de noodklok.Het komend weekend zullen meer dan 250 imkers en imkerverenigingen hun bijenstallen openstellen om bezoekers te laten kennismaken met de bijenhouderij. Tijdens de Landelijke open imkerijdag kunnen bezoekers zelf ervaren wat het is om imker te zijn. Bijvoorbeeld.door met een bijenkap op in het bijzijn van een imker een bijenkast open te maken en te zien hoe prachtig een bijenvolk, met een koningin in hun midden functioneert.

Natuurlijk hopen de imkers de bezoekers er ook van te doordringen hoe belangrijk de honingbij voor de natuur en de voedselproduktie is: 80 % van de wilde planten is afhankelijk van de bestuiving van de honinbij, er ligt 30 % minder groenten en fruit bij de groenteboer zonder bestuiving van de honinbij. En hoe belangrijk het is de leefomstandigheden van de honinbij te verbeteren.

‘Rijk, provincie en gemeenten kunnen veel meer doen aan de verbetering van de leefomstandigheden van de honingbij’, vindt NBV-hoofdbestuurslid en burgemeester van Duiven, Henk Zomerdijk, zelf al meer dan dertig jaar imker.’Door bijvoorbeeld wegbermen meer aan de natuur over te laten wordt het menu van bijen en vele andere insecten, zoals vlinders, veel gevarieerder en de bermen kleurrijker’. Gelukkig trekken steeds meer gemeenten zich het lot van de honingbij al aan. Ook Rijkswaterstaat wil bij wijze van proef bermen langs rijkswegen inzaaien met bijenvriendelijke bloemen.

Ook steeds meer mensen trekken zich het lot van de honinbij aan.Voor het eerst sinds jaren is het aantal imkers vorig jaar toegenomen. Er zijn in 2009 bijna 400 imkers bijgekomen: het ledental van de NBV nam toe van 5685 tot 6038. Daarvoor nam het aantal imkers alleen maar af. Bovendien vergrijsden de imkers. In 2009 volgden 275 mensen de basiscursus imker, dit jaar hebben al 495 mensen zich gemeld voor deze cursus.

Onder hen zijn ook veel jongeren. ‘Het zijn allemaal positieve ontwikkelingen in de strijd tegen de bijensterfte.Hoe meer goed opgeleide imkers, hoe beter het is. Betere leefomstandigheden maken bijenvolken sterker’, aldus Henk Zomerdijk. ’Maar we zijn er nog lang niet. Er zijn nog meer imkers nodig en de regering zal een hogere prioriteit aan de varroabestrijding en de leefomstandigheden van de honingbij moeten geven’.
Provincie:
Tag(s):