dinsdag, 9. maart 2010 - 14:30

Bijna 142.000 kg kunststof ingezameld in Zwolle

Zwolle

In de gemeente Zwolle werd van september tot en met december 2009 al zo’n 142 ton kunststof ingezameld.

Het scheiden van afval is in Nederland al goed ingeburgerd. Glas gaat in de glasbak, papier bij het oud-papier en gft in de groene gft-container. Tegenwoordig wordt in Zwolle ook het kunststofafval apart ingezameld.

Bijna 142 ton kunststof (141.970 kg om precies te zijn) is een grote hoeveelheid. Dit is meer dan op basis van proeven in vergelijkbare gemeenten in het land van tevoren ingeschat werd. De prognose uit deze proeven was dat er het eerste jaar 2,5 kg per huishouden zou worden ingezameld.

Deze hoeveelheid werd echter al in de periode van september tot en met december gehaald. Sinds de start eind augustus steeg de hoeveelheid ingezamelde kunststof snel tot gemiddeld 35.000 kg per maand. Als deze trend doorzet in het jaar 2010, zou de totale inzameling kunnen stijgen tot circa 420.000 kg, oftewel circa 8 kg per huishouden per jaar.

De aanvankelijke prognose voor 2010 was 3,5 kg per jaar. Dit beeld past in de landelijke trend waarin de inzameling van kunststof succesvol verloopt en meer kilogrammen oplevert dan van tevoren verwacht.

Fleecetruien en speelgoed
Gemiddeld bestaat meer dan 20 procent van de inhoud van de restafvalcontainer uit kunststofverpakkingen (ca. 50 kg per jaar). Door al het kunststof uit het restafval te houden en te recyclen, verdwijnt het niet in de verbrandingsoven waardoor er minder CO2-uitstoot is.

Van het hergebruikte verpakkingsmateriaal worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals fleecetruien en speelgoed. Dus hoe minder afval er in de grijze container zit, hoe beter dat is voor het milieu. Kortom, grijs is fout, afval scheiden is goud!

Extra containers
De start van de kunststofinzameling in Zwolle is dus succesvol. De gemeente Zwolle bekijkt samen met ROVA continue hoe de inzameling nog beter kan, bijvoorbeeld door het plaatsen van extra containers of de frequentie waarop deze geleegd worden. Niet overal kunnen er echter meerdere containers worden geplaatst. Dit heeft te maken met nauwe straten, beplanting, bebouwing, parkeerplaatsen en de verkeersveiligheid.

De frequentie waarmee een container geleegd wordt, verschilt daarom per locatie. Op plekken veel kunststof wordt aangeboden of waar slechts één container staat, wordt deze vaker geleegd. Op plekken waar meerdere containers staan, kan de frequentie lager zijn. In totaal staan er momenteel 62 containers in Zwolle. Kijk op www.rova.nl/kunststof voor de locatie bij u in de buurt.

Uniek proefproject
De gemeente onderzoekt samen met ROVA hoe het scheiden van kunststof afval zo makkelijk mogelijk kunnen maken voor burgers. Daarom is in Zwolle als eerste gemeente in Nederland een uniek proefproject gestart. In de Veerallee en Hogenkamp gebruiken bewoners sinds januari 2010 hun grijze container alleen nog voor de kunststofverpakkingen.

Het restafval brengt men weg naar de ondergrondse afvalcontainers in de wijk. Het gescheiden afval dat goed hergebruikt kan worden, zoals het gft-afval, papier en dus ook het kunststof wordt op deze manier huis-aan-huis ingezameld. De proef duurt twee jaar, de verwachting is dat inwoners zo extra gestimuleerd worden om hun afval goed te scheiden.
Provincie:
Tag(s):