donderdag, 7. januari 2010 - 11:26

Bijzondere busreis door Nederland markeert deportatieroute

Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is op zoek naar mensen die tijdens een bijzondere busreis op zaterdag 23 januari namen willen lezen van slachtoffers van de Jodenvervolging.

Ook worden tijdens deze reis door Nederland de namen genoemd van Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit ons land zijn weggevoerd en vermoord. De lezers leveren op die manier een bijdrage aan De 102.000 Namen Lezen dat van 23 tot en met 27 januari in heel Nederland plaatsvindt.

De lezers kunnen zaterdag 23 januari om 18.30 uur opstappen in Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Middelburg en Maastricht. In de bus leest iedereen tien minuten namen van slachtoffers voor. Onderweg wordt gestopt en doorgelezen op zogenaamde verzamelplekken in onder meer Zwolle, Leeuwarden, Arnhem en Eindhoven; locaties waar Joden zich in de oorlog moesten melden om vervolgens naar kamp Westerbork te worden weggevoerd. De reis eindigt rond middernacht in Hooghalen bij het voormalig kamp Westerbork en brengt zo de deportatieroute naar dit doorvoerkamp in beeld.

Niet alleen individuen wordt gevraagd mee te doen aan dit gesproken monument. Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum nodigt ook nadrukkelijk groepen mensen uit: “Veel mensen vinden het een eer om te mogen lezen. Als je dat samen ervaart is dat extra indrukwekkend. Collega’s, een familie of bijvoorbeeld leden van een sportvereniging kunnen zich allemaal aanmelden”.

De lezers kunnen vanuit de vijf opstapplaatsen de hele route tot aan Hooghalen meerijden, maar er is ook de mogelijkheid om onderweg uit te stappen.

De bussen arriveren rond twaalf uur ’s nachts in Hooghalen bij het voormalig kampterrein. Daar wordt het namen lezen onafgebroken voorgezet tot woensdag 27 januari, Holocaust Memorial Day; de dag van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz.

De touringcars rijden ’s nachts vanuit Hooghalen weer terug naar de opstapplaatsen.

Belangstellenden die een bijdrage willen leveren aan De 102.000 Namen Lezen in één van de bussen kunnen zich aanmelden bij het Herinneringscentrum, Michiel Smit: m.smit@kampwesterbork.nl.

Telefonische aanmelding op werkdagen tussen 13.00 uur en 17.00 uur: 0593-592600.
Provincie:
Tag(s):