zondag, 16. mei 2010 - 16:13

Bijzondere militaire oefening dwars door Nederland

Oirschot

Alle mogelijkheden van strategisch transport worden de komende week door 13 Gemechaniseerde Brigade beoefend. Delen van de brigade gaan na Pinksteren oefenen in Noorwegen. ‘De hiervoor noodzakelijke verplaatsing wordt de komende week gecombineerd met een logistieke oefening’, meldt Defensie zondag.

Alle bij een dergelijk grootschalig transport vereiste en benodigde procedures worden beoefend door de eenheden. Dit behelst naast de verkeerstechnische en beladingsaspecten ook de afstemming met regionale militaire, civiele en havenautoriteten en de beveiliging van tijdelijke militaire locaties.

In de komende week oefenen de betrokken eenheden van de Koninklijke Landmacht de verschillende wijze van strategisch transport over de weg, per trein, per vliegtuig en via de zee.

Vanaf 17 mei gaat zwaar materieel van de brigade vanuit Oirschot en ’t Harde over de weg en per trein naar Eemshaven. Daar wordt de komende dagen een zogenaamde Sea Port of Embarcation ingericht. Een deel van de haven wordt dan tijdelijk militair gebied en bewaakt door NATRES eenheden.

Op 18 mei verplaatsen ruim 150 voertuigen in meerder colonnes uit Oirschot naar Eemshaven. Na een reiniging en ontsmetting, een internationale afspraak om de verspreiding van o.a, agrarische ziektes te beperken, worden de op 20 mei alle 450 voertuigen, bouwmachines, tanks en Howitzers aan boord gebracht van een gecharterd schip.

Het schip vaart daarna al het materieel naar Noorwegen. Op 25 mei vliegt het personeel naar Noorwegen om daar het schip te ontladen en te starten met de genie, verkennings en artillerieoefening.
Provincie:
Tag(s):