dinsdag, 16. maart 2010 - 17:56

Bn’ers getest in docusoap geleidehonden

Diemen

Ter ere van het 75-jarig bestaan van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds is het nieuwe programma Van Pup tot Geleidehond binnenkort te zien bij SBS 6. Van het speciale puppypleeggezin tot zijn nieuwe baas. Bekende Nederlanders, onder wie Nance en Veldhuis & Kemper, ervaren hoe het is om op openbare plekken zonder gezichtsvermogen te vertrouwen op een geleidehond.

Het programma bestaat uit vier afleveringen waarin verschillende fases uit het leven van de geleidehond worden belicht. Zo worden de pups eerst ondergebracht bij puppypleeggezinnen, die door een KNGF-consulente geselecteerd en begeleid worden. De pleeggezinnen voeden de pup in het eerste levensjaar op tot een stabiele, sociale hond. Een intensieve periode waarin de meeste gezinnen erg gehecht raken aan de pup. De overdracht aan de school, waar de hond het echte geleidewerk leert, is dan ook vaak een emotionele gebeurtenis.

Eenmaal op school wordt de jonge hond overgedragen aan een van de vakbekwame instructeurs van KNGF Geleidehonden, die zowel de geleidehond in spé als de visueel gehandicapte baas begeleidt en traint. Maar een goede geleidetraining alleen is niet voldoende. De blinde baas moet ook een sterke band krijgen met de hond; ze moeten elkaar immers volledig kunnen vertrouwen. Vooral het na jaren van trouwe dienst vervangen van de geleidehond, is voor veel bazen een moeilijk moment.
Categorie:
Tag(s):