donderdag, 25. maart 2010 - 22:50

BOB wordt beloond met gratis Openbaar Vervoer-BOB

Amsterdam

Op zaterdag 27 maart sluiten Hans Gerson (wethouder Verkeer en Vervoer gemeente Amsterdam en portefeuillehouder Verkeer Stadsregio Amsterdam) en Bernard Welten (hoofdcommissaris politie Amsterdam Amstelland) de BOB-wintercampagne 2010 af. Dat doen zij om 21.30 uur in de Escape Studio op Rembrandtplein 15 in Amsterdam.

Dan maken beiden een rit in de alcoholsimulator om nuchter de effecten van alcohol in het verkeer te ervaren. Als afsluiting van de campagne zijn voor één nacht de buschauffeurs van de nachtbussen gratis de BOB. Door een gratis nachtnetkaart heeft de BOB zaterdagnacht een OV-BOB. De doorgewinterde BOB kan nu ook een keert een biertje drinken als hij/ zij dat wil.

Om gebruik te maken van de OV-BOB kon het uitgaanspubliek uit de stadsregio Amsterdam de afgelopen week een speciale coupon uit de huis-aan-huisbladen opsturen. Daarmee kreeg de inzender een gratis kaartje voor de nachtbus.

De Bob wordt zo extra beloond en krijgt met de OV-BOB een alternatief aangereikt om ongestoord te kunnen stappen met vrienden. Bob is namelijk verantwoordelijk voor zichzelf, zijn vrienden én andere verkeersdeelnemers. Alcohol drinken mag, maar alleen als je je laat rijden. Ook als je 1 of 2 glaasjes op hebt.

Zaterdagavond is dé uitgaansavond in Amsterdam. Voor Amsterdammers en anderen uit de regio. Uit onderzoek is gebleken dat alcoholongevallen vooral in het weekend plaatsvinden.
Amsterdam heeft veel alternatieven om na een avond stappen thuis te komen zonder de auto. Een goed alternatief is het nachtnet openbaar vervoer.

BOB-activiteiten Rembrandtplein
Zaterdagavond en -nacht zijn een promoteam van Veilig Verkeer Nederland en Team Alert aanwezig op het Rembrandtplein met diverse activiteiten. Team Alert neemt blaastesten af en zet de BOB in de spotlight door hem of haar op de troon samen met vrienden op de foto te zetten samen met zijn vrienden.

Het promotieteam van VVN bedient een grote rijsimulator in een vrachtwagen van 12 meter lang. Daar kan iedereen ervaren hoe het is om met alcohol op achter het stuur te zitten.

Samenwerken aan BOB-wintercampagne
Twaalf organisaties* in Amsterdam en omgeving werken samen om de boodschap “Bob blijft fris!” stevig uit te dragen. Er wordt over gemeentegrenzen en politieregio’s heen gewerkt om zo de effectiviteit van alcoholcontroles te verhogen.

De BOB-wintercampagne 2009-2010 startte in december met diverse alcoholcontroles in de stadsregio. In januari 2010 was aandacht voor het alcoholgebruik in sportkantines, in februari lag het accent op de vrijdagmiddagborrel en nu vindt in de afsluiting plaats op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Bob is de officiële naam van degene die nuchter blijft, zodat hij of zij andere mensen veilig naar huis kan rijden. De BOB-campagne spoort mensen aan om vooraf af te spreken wie tijdens het uitgaan rijdt en dus geen alcohol drinkt. Sinds de BOB- campagne startte in 2001 worden er afspraken gemaakt over wie nuchter blijft bij het uitgaan.

* Deelnemende partijen
De Stadsregio Amsterdam is er in geslaagd om goede samenwerking tot stand te brengen tussen de volgende partijen:
Gemeente Aalsmeer
Gemeente Amstelveen
Gemeente Amsterdam
Gemeente Diemen
Gemeente Haarlemmermeer
Gemeente Ouder-Amstel
Gemeente Uithoorn
Openbaar Ministerie
Stadsregio Amsterdam
Politie Amsterdam-Amstelland
Politie Kennemerland
Stadsregio Amsterdam
Veilig Verkeer Nederland (VVN)
Meer informatie over de samenwerking en de BOB-campagne is te vinden op www.amsterdam.nl/verkeersveiligheid.
Provincie:
Tag(s):