woensdag, 20. januari 2010 - 8:56

Boete van 780.000 euro voor KPN

Den Haag

De OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft KPN een boete van 780.000 euro opgelegd voor ongeoorloofde klantenbinding via zogeheten KlantPartnerProgramma's (KPP's).

Bij drie van dergelijke programma's heeft OPTA na onderzoek verboden afspraken met zakelijke afnemers aangetroffen. Dat was ten eerste de afspraak dat KPN altijd zou worden uitgenodigd voor een offertetraject en dat bij een gelijkluidend aanbod de klant altijd voor KPN zou kiezen. En ten tweede de afspraak dat KPN het recht kreeg om, als een concurrent een lagere prijs bood, hiervan op de hoogte gesteld te worden zodat KPN deze prijs kon evenaren.

De klant was dan verplicht het aanbod van KPN af te nemen. KPN heeft over de periode van begin 2007 tot april 2009 met drie grootzakelijke klanten via KPP's dergelijke afspraken gemaakt waarmee de concurrentie stelselmatig is uitgesloten. Het feit dat KPN vaker de fout in is gegaan met selectieve (kortings)regelingen voor zakelijke klanten, is als boeteverzwarende factor meegerekend.
Categorie:
Tag(s):