donderdag, 18. februari 2010 - 12:03

Bommen exploderen langs de Nederlandse kust

Den Haag

Een permanent NAVO-vlootverband opereert de komende weken voor de kust van Nederland.

De zogenoemde Standing NATO Mine Countermeasure Group 1 (SNMCMG1), zoekt en ruimt vliegtuigbommen en mijnen die vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee zijn gedropt.

Een vissersschip dat op de Noordzee een projectiel aantreft hoort dat bij de Kustwacht te melden. Het explosief wordt vervolgens door een mijnenjager van de Koninklijke Marine onschadelijk gemaakt. Deze taak wordt nu tijdelijk ook door het NAVO-verband ondersteund. De Noordzee is daardoor een stuk veiliger voor het scheepsverkeer.

Operatiegebied

De SNMCMG1 is een snel inzetbare maritieme NAVO-eenheid voor mijnenbestrijding. Het multinationale vlootverband bestaat gewoonlijk uit een aantal mijnenjagers dan wel mijnenvegers, waarbij een van de schepen is ingericht als stafschip. Het operatiegebied strekt zich uit van het noorden van Noorwegen tot de Middellandse Zee en van de Ierse tot aan de Baltische Zee. Het vlootverband opereert ook in de kustwateren van Noord-Amerika en IJsland. Een van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine neemt permanent deel aan deze NAVO-eenheid.

Het scheepsverband dat de komende tijd voor de Nederlandse kust actief is bestaat uit de Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Middelburg, een Pools stafschip en mijnenjagers uit Engeland en België.
Provincie:
Tag(s):