maandag, 23. augustus 2010 - 12:02

Brabants stripspektakel neemt afscheid met 25e editie

Valkenswaard

Het laatste weekend van augustus staat bij menig stripliefhebber al jarenlang in het teken van het Brabants Stripspektakel, een van de grootste stripboekenbeurzen van Nederland en België.

Dit jaar viert het festijn zijn vijfentwintigste verjaardag, maar blaast tevens waarschijnlijk zijn laatste kaarsje uit. Organisator Johan Gerlings vindt het na al die jaren welletjes en het is tijd voor iets nieuws...

Als echte stripliefhebber wilde Gerlings altijd eens een eigen stripboekenbeurs organiseren. Vijfentwintig jaar geleden veranderde hij van baan en ging aan de slag bij gemeente Valkenswaard. Daar kwam hij een zaaltje tegen waar hij zijn droom kon verwezenlijken. “De eerste editie was een schot in de roos en na drie jaar was de zaal al te klein geworden. We zijn toen terecht gekomen in sportcentrum Valkencourt, wat tot op heden onze vaste stek is gebleven”, aldus Gerlings.

Internet
In die vele jaren is er veel veranderd, ook op het gebied van strips en stripbeurzen. Gerlings: “Enkele jaren geleden heeft er een verlegging van de markt plaats gevonden. De komst van bijvoorbeeld Ebay en Marktplaats doet de stripbeurzen geen goed. Veel stripfans kiezen voor het gemak van internet. Toch is het veel leuker om op een stripfestival je strips te kopen. Je wil tenslotte zien wat je koopt. Bovendien kun je ze vaak laten signeren door de aanwezige auteurs”.

Laatste editie, of niet?
De reden dat deze jubileumeditie tevens de laatste is, is dat Gerlings het tijd vindt voor een nieuwe uitdaging. Bovendien slokt zijn stripdistributie bedrijf Stribbel Strips een groot deel van zijn tijd op en komen er steeds meer werkzaamheden bij voor de succesvolle stripuitgeverij Saga, waar Gerlings deel van uit maakt. Desondanks hoopt de organisator dat het tóch niet de allerlaatste editie is: “We zijn druk in onderhandeling met een opvolger voor het stripspektakel, maar áls het doorgaat zal het wel een ander soort festival worden. Eventueel zal ik de nieuwe organisatie helpen om striptekenaars te benaderen”.

Hoogtepunten
In vijfentwintig jaar Brabants Stripspektakel heeft Gerlings diverse hoogtepunten meegemaakt. Met behulp van diverse uitgeverijen zijn er ter gelegenheid van het festival heel wat speciale stripuitgaven verschenen. “Voor mij was een bewerkte uitgave van het Suske en Wiske album ‘De vliegende klomp’ het hoogtepunt. Waar ik dit jaar erg trots op ben is dat voormalig Studio Vandersteen tekenaar Jeff Broeckx de stripreeks Dag en Heidi nieuw leven inblaast. Na vierentwintig jaar verschijnt er een nieuw stripalbum. Wij mogen die uitgeven en uiteraard lanceren op de beurs!”.

Voor stripliefhebbers is het weekend van 28 en 29 augustus dus dé kans om nog eenmaal het Brabants Stripspektakel te bezoeken en op zoek te gaan naar misschien wel die ene missende titel in de collectie. Er zijn ruim 140 stands met alles wat maar denkbaar is op het gebied van strips, beide dagen een veiling, vele aanwezige stripauteurs uit binnen- en buitenland en zien enkele nieuwe uitgaven het levenslicht.

Het vijfentwintigste Brabants Stripspektakel is beide dagen van 10 tot 17 uur te bezoeken in Sportcentrum Valkencourt in Valkenswaard. Voor elke bezoeker ligt er een gratis striptas klaar, vól leuke hebbedingetjes! De entree bedraagt € 4,00 en kinderen tot 1,50 meter betalen slechts € 2,00.

Meer informatie is te vinden op www.stripspektakel.nl.

Foto: Omslag speciale beursuitgave Suske en Wiske ‘Krimson break’:
Provincie:
Tag(s):