vrijdag, 26. maart 2010 - 15:24

Brabantse First Responder-teams brandweer redden 13 levens

Eindhoven

De First Responder-teams (FR-teams) van de brandweer hebben hun nut
uitgebreid bewezen in de gemeenten Oirschot, Gemert, Someren en Reusel-De Mierden. ‘In tien jaar tijd zijn er 2000 inzetten geweest en zijn er tenminste 13 levens gered, waarvan 6 in 2009’, meldt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost vrijdag.

Bij een 112-melding kan de Meldkamer Ambulancezorg in bovengenoemde gemeenten ook een FR-team inzetten. Omdat dit team vanuit de eigen brandweerkazerne kan vertrekken, is zij erg snel ter plaatse. Het team, bestaande uit twee personen, heeft de beschikking over een voorrangsvoertuig in de brandweerkleur.

Het FR-team start de hulpverlening op in afwachting van de komst van de ambulance. Gemiddeld zijn zij 5 minuten eerder ter plaatse. Met de introductie van de First Responders is er een extra schakel in de acute ketenzorg ontstaan, die zeer functioneel is.

Tienjarig bestaan
De FR-teams in Zuidoost-Brabant bestaan dit jaar tien jaar. In maart 2000 heeft een intensieve samenwerking tussen Regionale Brandweer en de Ambulancezorg, geleid tot de introductie van FR-teams brandweer. Gestart werd in de gemeenten Oirschot (Oirschot en Middelbeers) en Gemert. In 2006 volgde uitbreiding in Someren en in 2009 in Lage Mierde en Reusel. Door een FR-team in te zetten, wordt de hulpverlening aan een patiënt sneller opgestart. Dit zorgt voor een verbetering in de kwaliteit van zorg.

Werking teams
De brandweerkorpsen van bovengenoemde gemeenten hebben gemiddeld negen brandweercollega’s opgeleid met als specialisatie de taak First Responder. Ze worden ingezet bij meldingen waarbij sprake is van spoedeisende medische hulpverlening, zoals ongevallen en onwelwordingen. Zij worden gelijktijdig met de ambulance gealarmeerd om naar een incident te rijden.

Een First Responder beschikt over vele vaardigheden, o.a. toedienen van zuurstof, uitvoeren van hartmassage en maskerbeademing en toepassen van de Automatische Externe Defibrillator (AED). De FR-teams worden aangestuurd door de Meldkamer Ambulancezorg. Regionale Ambulancevoorziening Brabant-Zuidoost is verantwoordelijk voor de opleiding, training en jaarlijkse toetsing van deze brandweercollega’s.
Provincie:
Tag(s):