maandag, 7. juni 2010 - 11:35

Brandweer Hoogeveen krijgt bezoek van 1800 leerlingen

Hoogeveen

Brandweer Hoogeveen kreeg maandag ruim 1800 schoolkinderen uit de gemeente op bezoek.

Scholen met kinderen in groepen 5 tot en met 8 konden zich hiervoor opgeven. De inschrijving alleen bleek al een succes. Dit initiatief van het Promotieteam van de Hoogeveense brandweer is uniek in Nederland en lukte het de Hoogeveensche brandweer het voor de tweede keer tot een groot succes te brengen.

Men bood de jeugd een gevarieerd educatief programma met actie en spektakel. Per dagdeel kwamen er negenhonderd leerlingen. Het doel van deze dag was, om kinderen zo jong mogelijk bewust te maken van brandgevaar, de gevolgen van brand en het voorkomen hiervan.

De kinderen werden verdeeld in drie groepen en elke groep bezocht drie workshops met aandacht voor voorlichting in de vorm van bijvoorbeeld improvisatietoneel, een demonstratie hulpverlening en een demonstratie brandbestrijding. Het bezoek van de kinderen werdt mogelijk gemaakt door inzet van tientallen vrijwilligers met ondersteuning van beroepskrachten van Brandweer Zuidwest Drenthe en daarbuiten.

De brandweer heeft ervoor gekozen om bewustwording van brandgevaar te bevorderen door toneel. Dit onderdeel vond plaats in de kazerne. Twee acteurs namen de kinderen mee in hun eigen belevingswereld hoe een brand kan ontstaan. En hoe brand voorkomen kan worden. Het verhaal draait om de 10-jarige Lotte.

Na het improvisatietoneel gaf de brandwondenstichting uitleg over brandwonden. Hoe deze voorkomen kunnen worden en wat wel en niet gedaan moet worden na het oplopen van een brandwond. Het is een interactief programma waarin de kinderen een grote rol hebben.

Onderdeel hulpverlening vond plaats op het naastliggende Mauritsplein. Kinderen kregen uitleg over het redgereedschap van de brandweer. Ook waren voertuigen vanuit heel Drenthe te bezichtigen waaronder verschillende tankautospuiten, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig en ander groot materiaal.

Ook dit onderdeel vindt plaats op het Mauritsplein. De jeugd krijgt uitleg over hoe een brand te bestrijden. Aan het eind van deze workshop geven brandweervrijwilligers de spannende demonstratie ‘vlam in de pan’. Daarnaast hebben kinderen zelf ook de mogelijkheid om te blussen.

Op het terrein van de kazerne heeft de brandweer een tent ingericht voor de catering. Kinderen en begeleiders kunnen hier iets te drinken krijgen. Na afloop van de bijeenkomst ontvingen de scholieren een brandweertasje met daarin een lesbrief over brandveiligheid en een leuke gadget.
Provincie:
Tag(s):