zondag, 11. april 2010 - 21:20

Brandweer oefent tien keer zelfde ongeval

Liempde

Op een spoorwegovergang van het Duits Lijntje aan de Savendonksestraat in Liempde gebeurde zaterdag 10 april wel tien keer hetzelfde spoorwegongeval.

Dit omdat de post Liempde van de brandweer Boxtel in samenwerking met brandweer Sint Oedenrode op deze locatie brandweerwedstrijden organiseerde.

De deelnemende ploegen werden opgeroepen voor een spoorwegongeval en werden verzocht daar ter plaatse te gaan. Na verder uitvragen van de alarmcentrale was al snel duidelijk dat er verder niets bekend was over het ongeval.

Ter plaatse aangekomen op de plaats van het ongeval stonden de ploegen met verbazing te kijken naar de chaos ter plaatse. Op de spoorwegovergang t.h.v. Café "Het Groene Woud" was een werklocomotief met een aanhanger geladen vol met boomstammen tegen een party-bus aangereden welke stil stond op de overweg.

Door de klap vatte de bus vlam, tevens vielen er enkele boomstammen van de aanhanger en kwamen boven op een passerende moutainbiker terecht. De feestgangers hielden een vrijgezellenfeest en waren allen behoorlijk onder invloed van de nodige alcohol. De party-bus stond stil op deze overweg omdat zij de nodige drank aan het overladen waren naar een spoorfiets waarmee zij hun route zouden vervolgen.

Op de party-bus was de gezellige feestmuziek duidelijk hoorbaar. De jongelui van het vrijgezellenfeest waaronder ook een "haas" maakten nogal stampij omdat er nog enkele van hen in de bus zaten die in brand stond. Ook de moutainbiker riep luid om hulp.

De machinist van de trein was bezig geweest de brand te blussen met een poederblusser maar dit mocht niet baten. Het was dus de bedoeling de brand snel te blussen waarna de feestgangers in de bus bevrijd konden worden. Dit kon enkel maar op een manier en dat was door de deur rechtsvoor in de bus.

Omdat de trein daar tegenaan stond was het de bedoeling om met behulp van het materiaal van een hulpverleningsvoertuig gebruik te maken om de trein terug te trekken zodat men toegang kreeg tot de bus. Nadat de feestgangers in de bus in veiligheid waren gebracht kwam het zwaartepunt te liggen bij de mountain-biker welke nog steeds vast lag onder de boomstammen.

Met behulp van het nodige gereedschap kon een van de boomstammen opgetild worden waardoor de moutainbiker vrijkwam. Waarna deze overgedragen was aan het ambulancepersoneel kon begonnen worden met het opruimen van de materialen om het incident op een goede manier af te sluiten.

's Avonds vond de prijsuitreiking plaats in de brandweerkazerne van Sint Oedenrode waar de ploegen vol spanning afwachtten naar hun behaalde resultaat. Na een dankwoordje van de wedstrijdleider Rene de Laat was het woord aan burgemeester Maas van Sint Oedenrode welke de prijsuitreiking deed.

Omdat er deze dag ook wedstrijden waren in Sint Oedenrode zelf wist deburgemeester het spannend te houden om eerst de uitslag van beide banen door elkaar uit te reiken. De ploegen welke op de 1e, 2e en 3e plaats eindigden op beide banen mochten door naar de volgende ronde.

Op baan A (Sint Oedenrode) werden de ploegen van Schaijk, Boxtel en Heeswijk-Dinther nummer 1, 2 en 3. Op baan B (Liempde) werden de ploegen van Veghel, Ravenstein en Schijndel nummer 1,2 en 3.

Kijk voor het hele fotoverslag op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):