vrijdag, 15. januari 2010 - 12:27

Brunssumse pompgebouwen hersteld

Brunssum

De gemeente Brunssum gaat dit jaar de historische pompgebouwen in het Schutterspark opknappen. Met de verbouwing is een bedrag gemoeid van bijna 1 miljoen euro, waarvan de Provincie Limburg 370.000,- euro bijdraagt. De opgeknapte pompgebouwen zullen straks onderdak bieden aan maatschappelijke, culturele en semi-commerciële activiteiten.

In het Brunssumse Schutterspark liggen vier pompgebouwen. Drie zijn er gebouwd rond 1929, één gebouw stamt uit de jaren 1942/1943. De pompgebouwen, aangelegd door de Staatsmijnen, werden gebruikt om grondwater te ontijzeren. Vervolgens werd het water getransporteerd naar twee (inmiddels afgebroken) watertorens bij de staatsmijn Hendrik. Het water werd gebruikt voor bedrijfsdoeleinden, maar voorzag ook Brunssumse woningen van kraanwater. De pompgebouwen behoren tot de laatste historische industriële restanten van de Brunssumse mijngeschiedenis. Om die reden wil de gemeente drie van de vier gebouwen, ondanks hun slechte bouwkundige staat, behouden en een nieuwe functie geven. Het vierde gebouw wordt, vanwege ligging, beperkte vloeroppervlakte en beschikbare budget, niet meegenomen in de plannen.

De pompgebouwen kunnen, na de restauratie, ingezet worden om het recreatieve en culturele aanbod in het Schutterspark te versterken. Zo zouden in de pompgebouwen kunstmanifestaties en exposities ondergebracht kunnen worden die aansluiten op bijvoorbeeld de bestaande culturele festivals Burana Art en de Grafiekmanifestatie. Een andere invulling kan bestaan uit indoor-recreatie die in het verlengde ligt van een buitenattractie die bijvoorbeeld op de huidige, naastgelegen speelweide wordt aangelegd. Tenslotte kunnen de pompgebouwen onderdak bieden aan tal van maatschappelijke functies: zo kan het verenigingsleven van Brunssum gebruik maken van de gebouwen als buitenlocatie. Het streven van de gemeente is om het gebruik van de pompgebouwen laagdrempelig te houden.
Provincie:
Tag(s):