dinsdag, 31. augustus 2010 - 16:19

Burgernet start in vijf nieuwe gemeenten

Arnhem

Vanaf woensdag 1 september 2010 start Burgernet nu ook in de gemeenten Doesburg, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden en Rozendaal. Alle nieuwe deelnemers ontvangen deze week een eerste Burgernetoproep, waarin ze persoonlijk worden geïnformeerd over de start.

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

Deze week ontvangen alle deelnemers van de nieuwe gemeenten een Burgernetoproep. Via de telefoon (een spraak- of SMS-bericht) of mail worden zij geattendeerd op de start van Burgernet. Deze oproep is ook bedoeld als test om te kijken of het Burgernetsysteem in de nieuwe gemeenten naar behoren werkt. Daarnaast geeft het de deelne¬mers een goede indruk van de werking van Burgernet.

Inwoners van de nieuwe gemeenten hebben zich al volop aangemeld. Alle nieuwe gemeenten hebben sinds de start van de werving eind april de gewenste streefdata bereikt qua deelnemers. Burgernet telt in de nieuwe gemeenten nu ruim 9.000 deelnemers, wat neerkomt op 7,5 % van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar. In de hele politieregio Gelderland-Midden telt Burgernet ruim 29.000 deelnemers. Aanmelden kan nog steeds via de website www.burgernet.nl. Nieuwe inwoners van de Burgernetgemeenten ontvangen via hun gemeente een informatiepakket over Burgernet met daarbij de mogelijkheid zich direct aan te melden.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. De verwachting is dat Burgernet begin 2011 in de hele politieregio Gelderland-Midden operationeel is.
Provincie:
Tag(s):