zondag, 31. januari 2010 - 14:34

Cadeautje Emanuelson brengt Feyenoord - Ajax op gelijkspel

Rotterdam

(Elfvoetbal) Hoogstaand was het niet, spannend wel. Een winnaar leverde de 169ste Klassieker tussen Feyenoord en Ajax echter niet op. Met het gelijkspel van 1-1 kregen beide ploegen wat ze verdienden. Urby Emanuelson zal het slechtste gevoel overhouden aan het duel. Zijn fout leidde de gelijkmaker in.

Vooraf waren de verwachtingen in de Kuip hooggespannen. De midweekse bekeroverwinning op PSV (0-3) gaf Feyenoord het geloof dat het Ajax zou kunnen verslaan. Gesteund door een recordaantal van 47.000 fans gingen de Rotterdammers dan ook meteen op jacht naar de openingsgoal.

André Bahia was in de tweede minuut dichtbij, maar hij zag zijn schot net naast het doel van Maarten Stekelenburg verdwijnen. Acht minuten later hield de doelman zich keurig in toen Jon Dahl Tomasson hem passeerde. De Deen ging liggen en kreeg van scheidsrechter Pieter Vink terecht een gele kaart.

Daarna dutte het duel wat in. Beide ploegen hadden de verdedigende organisatie goed op orde en dus viel er weinig spectaculairs te beleven voor de doelen. Na 25 minuten vond Ajax, waar Toby Alderweireld na een kwartier geblesseerd moest worden vervangen door Oleguer, toch een gaatje.

Dennis Rommedahl gaf de bal simpel mee aan Demy de Zeeuw, die zelf kon schieten, maar aflegde op Marko Pantelic: 0-1. Feyenoord had moeite om met die tegenslag om te gaan en slaagde er niet in het hoge niveau van afgelopen woensdag te evenaren. Ajax verzuimde echter te profiteren. Pas kort voor rust werd de ploeg weer gevaarlijk, maar Rob van Dijk stond twee keer op de juiste plaats om een poging van Urby Emanuelson te keren.

Ook in de tweede helft was van goed voetbal geen sprake. Feyenoord zette de jacht op de gelijkmaker in zonder Van Bronckhorst, die geblesseerd achterbleef in de kleedkamer, maar met Roy Makaay, die Denny Landzaat na 56 minuten verving. Veel effect had het niet; de grootste kansen waren zelfs voor Ajax, maar Luis Suárez bleek zijn trefzekerheid nog niet te hebben teruggevonden. Daardoor bleef de beslissing uit en mocht Feyenoord blijven hopen op de 1-1.

Uiteindelijk was er een cadeautje van Urby Emanuelson voor nodig om de gelijkmaker op het bord te krijgen. De linksback, die de voorkeur had gekregen boven Vurnon Anita, tikte verkeerd terug op Stekelenburg, waarna Wijnaldum simpel binnen kon schuiven.

Feyenoord begon door de goal te geloven in meer en vergrootte de druk op het Ajax-doel. Sekou Cissé kreeg de kans op de 2-1, maar raakte Stekelenburg, die even later ook een poging van Makaay keerde en daarmee een punt redde voor de bezoekers. Zo groeide de goalie uit tot de belangrijkste man van de Amsterdammers, die na de winterstop hun draai nog niet hebben gevonden en opnieuw schade oplopen in de jacht op FC Twente en PSV.